Hopp til hovedinnhold

Besøkte naturskjønn 30-årsjubilant

Hennes Majestet Dronningen var til stede under markeringen av Reisa nasjonalparks 30-årsjubileum i dag.

13.07.2016

Til besøket til Halti nasjonalparksenter, besøkssenteret for parken, ble Dronningen tatt i mot av blomsterbarn og Hilde Nyvoll, styreleder for Reisa nasjonalparkstyre. Her fikk gjestene høre om parkens historie og hvilken betydning og verdi den har i dag. Kvensk sang utgjorde det musikalske bidraget, fremført av Øystein Fredriksen og elleve år gamle Hedda Bjerkli Johansen.

Blant talerne var Inger Birkelund fra arrangørtjenesten Ihana, plenumsleder Jørn Are Gaski fra Sametinget, Ingunn Iversen fra Klima- og miljødepartementet og Nordreisa-ordfører Øyvind Evanger. Fylkesmann i Troms, Bård Pedersen, ledet arrangementet. 

Etter at arrangementet på nasjonalparksenteret ble avsluttet, gikk turen videre til informasjonssenteret og utkikkspunktet Ovi Raishiin. Her ble det rastepause med bålkos og jubileumskake, før Dronningen og følget gikk til båtene og fikk en flott elvebåttur fra Saraelv til Mollisfossen.

Dronningen har besøkt fossen tidligere, og uttalte at hun aldri har sett fossen så stor som den var i dag.

Storslått landskap

Reisa nasjonalpark i Troms ble opprettet i 1986 og omfatter over 800 kvadratkilometer. Parken inneholder et rikt plante-og dyreliv som følge av variasjon av berggrunn og landskap, til glede for alt fra vandrere, fiskere, kano- og elvebåtentusiaster.

Reisadalen er et krysningspunkt mellom både norsk, samisk og finsk kultur, da parken ligger tett opptil den finske grensen. Bosetting i dalen kan spores tilbake til 1500-tallet. Siden har området vært et egnet sted for jakt og fiske, samt gode forhold for dyr og rovfugl. Det samiske navnet på parken er Njállaávzi, som betyr "fjellrevkløfta".

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook