Hopp til hovedinnhold

Nytt kulturtilbud på Slottet

I anledning Hennes Majestet Dronningens 80-årsdag, 4. juli 2017, vil en helt ny del av Slottet bli tilgjengelig for publikum. Da åpner Dronning Sonja Kunststall i de gamle stallbygningene.

28.10.2016

De gamle stallbygningene ligger i Slottsparken, og har ikke vært tilgjengelige for publikum tidligere. Nå blir Midtstallen i de gamle stallbygningene en arena for kunst- og kulturaktiviteter. Det nye kulturtilbudet vil bære navnet Dronning Sonja Kunststall, og visning av norsk samtidsgrafikk vil være det bærende elementet i det første driftsåret. 

Dronning Mauds fotografier

Kunststallen vil også omfatte en interaktiv utstilling av Dronning Mauds fotografier. Dette er en del av regjeringens gave til Kongeparet i anledning deres 80-årsdager i 2017. Både Dronning Maud og Dronning Sonja har vært ivrige fotografer. Dronning Sonjas fotografier har vært et viktig utgangspunkt og inspirasjonskilde for en rekke av Dronningens egne kunstverk.

Stallbygningen

Stallbygningen ble oppført mellom 1845 og 1848 etter tegninger av slottsarkitekt H.D.F. Linstow, og utvidet av Kong Haakon og Dronning Maud i 1911. Tradisjonen med kongelig hestehold hadde Dronning Maud med seg fra England, og stallen ble ombygget etter forbildet The Royal Mews, det kongelige stallanlegget tilknyttet Buckingham Palace.  Det utvidede stallanlegget rommet en rekke nye funksjoner som ridehus med eget tilskuergalleri og musikktribune, smie og sykestall. 

På Dronning Mauds initiativ ble det ansatt en britisk stallmester og etter hvert en stallbetjening på 13 personer som var bosatt i midtstallens 2. etasje. Midtstallen kunne romme opptil 40 hester, i tillegg til vogner, seletøy og saler. 

Etter Dronning Mauds død i 1938 avtok hesteholdet, og de siste hestene forsvant fra De kongelige staller kort tid etter krigsutbruddet i 1940. I dag er deler av stallanlegget garasje for Slottets biler.

Dronningen leder arbeidet

Dronning Sonja vil lede arbeidet med utviklingen av Kunststallen, som blir en viktig del av Åpent slotts virksomhet. Åpent slott hadde 40.000 besøkende i løpet av sommersesongen i 2016.Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook