Hopp til hovedinnhold

Serverte frokost til hjemløse

På Tøyen i Oslo inviterer Kirkens Bymisjon til frokost for fattige og hjemløse. De fleste tilreisende fra Europa. I dag tidlig sto Kronprinsparet for serveringen.

12.12.2016

Lenge før DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessen kom på besøk i dag tidlig hadde lokalene til Kirkens Bymisjon på Tøyen begynt å fylles opp av frokostgjester. Tilbudet kalles "Byfrokost" og ble etablert allerede i 2015. Hver lørdag, søndag og mandag har bymisjonen om lag 120 frokostgjester innom.

Dekker grunnleggende behov

Like etter ankomst til Bymisjonssenteret i Tøyenkirken fikk Kronprinsparet en presentasjon av hva tilbudene går ut på og hvem frokostgjestene stort sett er. Det er flere tilbud om matservering for fattige og hjemløse i Oslo på ukedagene, kunne generalsekretær Adelheid Firing Hvambsalmen fortelle - men ikke i helgene. Derfor har det vært viktig for Bymisjonen å kunne tilby et alternativ for de som trenger det lørdag, søndag og mandag.

Blant gjestene er et stort antall tilreisende fra Europa. Mange er arbeidsmigranter som enten blir utsatt for sosial dumping eller som ikke greier å skaffe seg en jobb i Norge. Når den lille kapitalen de hadde med seg er brukt opp havner de på gata. Andre er tilreisende som forsøker skaffe seg en inntekt i Norge. Felles for alle er at de trenger hjelp til å dekke grunnleggende behov. I tillegg til et varmt og næringsrikt måltid kan man for eksempel få vasket seg og klærne sine, og det er tilgang til internett, muligheter for veiledning, norskopplæring med mer. Og kanskje det viktigste av alt: Timene på Bymisjonssenteret er en pause fra et vanskelig liv som hjemløs i Oslo.

Serverte frokost og fikk høre historier

Kronprinsparet ble raskt satt i gang med å servere dagens varme grønnsaksuppe med brød og smør. Smilene satt løst både hos frokostgjester og Kronprinspar. Ordfører Marianne Borgen fikk ansvaret for å servere kaffen. Denne mandagen var alle bordene fulle og det var mange som ville slå av en prat mens Kronprinsessen øste suppe og Kronprinsen serverte.  Da alle hadde fått mat, fikk Kronprinsparet mulighet til å sitte sammen med noen av frokostgjestene og høre litt om hvordan de hadde det og hva dette tilbudet betydde for dem.

Kronprinsesse Mette-Marit har besøkt en rekke av bymisjonens prosjekter de siste årene, og mot slutten av dagens besøk spurte pressen hva slags inntrykk hun satt igjen med.

- Det er en stor utfordring. Når Europa er i endring ser vi det også i Oslo by, svarte Kronprinsessen. Det er godt vi har tilbud som dette, la hun til.

 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook