Hopp til hovedinnhold

Amandusfestivalen 30 år

Lillehammer Internasjonale Studentfilmfestival feirer 30-årsjubileum. Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen besøkte jubilanten og delte ut årets Amanduspris for beste manus.

24.03.2017

Amandus er Norges største og viktigste filmfestival og konkurranse for unge filmskapere og -studenter. Festivalen arrangeres på Lillehammer hvert år, og samler filmskapere og cineaster fra hele Norden til visninger, seminarer, verksteder og møter mellom filmbransje, filmstudenter og filminteressert ungdom.

Motivator i 30 år

Kronprinsesse Mette-Marit er festivalens beskytter. I dag kunne hun gratulere den med 30 år som motivator for unge, norske filmskapere:

- Gjennom 30 år har Amandusfestivalen vært en arena for å presentere, hedre – og oppmuntre – unge filmskapere. Flere av de som er sentrale i bransjen i dag, har startet sin karriere her på festivalen. Den har derfor vært en viktig motivator for å drive frem gode krefter innen film, sa Kronprinsessen.

Hun pekte også på hvor viktig filmen er for oss, enten det er for opplysning, underholdning eller kunst. 

Gjennom film kan dere formidle noe sant om livet. Og det har vi behov for, kanskje mer enn noen gang, i en tid med overvekt av glansbilder, skjønnmaling og uvirkelige forbilder. 

- For gjennom film kan dere formidle noe sant om livet, sa Kronprinsessen. - Og det har vi behov for, kanskje mer enn noen gang, i en tid med overvekt av glansbilder, skjønnmaling og uvirkelige forbilder. 

Pris for beste manus

Et godt manus er bærebjelken i den gode filmen, og Kronprinsessen hadde æren av å dele ut årets Amanduspris for beste manus til Antonym av Johannes Toft.


Kronprinsessen med Johannes Toft, som vant prisen for beste manus, Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Fem manus - svært ulike i stil og tone - var nominert i år. Oppgaven var inspirert av festivalens logo, og forfatterne skulle tolke stikkordet "komet" slik de selv ønsket. Juryen uttaler at alle manusene holder et høyt nivå, er velskrevne og med gjennomgående spenstig dialog. Karakterene er tydelige og dramaturgien velutviklet. 

Om vinneren leste Kronprinsessen fra juryens begrunnelse:
- Når det til slutt skal kåres en vinner er det avslutningene som skiller klinten fra hveten. En kortfilm må gjerne slutte brått, men bør alltid ha en forløsning. Vinnerfilmen lykkes med nettopp dette. Historien er velkjent i sin oppbygning, men føles samtidig frisk og helhetlig. Karakterene er tydelige, på kanten til karikerte, men like fullt til gjengelige og troverdige. 

Kulturhuset Banken 

Etter prisutdelingen møtte Kronprinsessen noen av festivaldeltakerne i Kulturhuset Banken, som også er arena under Amandusfestivalen. Unge filmskapere delte planer og erfaringer med Kronprinsessen, som også fikk prøve seg som filmskaper på egen telefon. Linn Wang instruerte, mens Szilánd Regnisson og Jon Magnus Buejordet Huset bidro med rollespill til "innspillingen".


Kronprinsessen fikk prøve seg som filmskaper på mobilen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook