Hopp til hovedinnhold

Abelprisen til fransk matematiker

Hans Majestet Kongen overrakte Abelprisen til den franske matematikeren Yves Meyer (77) i dag. Han får prisen for sin nøkkelrolle i utviklingen av den matematiske teorien om wavelets.

23.05.2017

Oslos paradegate Karl Johan og Universitetets aula var pyntet til fest da prisseremonien fant sted.

I festsalen fikk alle gjestene anledning til å bli litt bedre kjent med prisvinneren gjennom film og tale. Mellom kvikke replikker fikk Yves Meyer formidlet sitt store engasjement for både å forske og undervise.

Anvendt på svært forskjellige områder

I juryens begrunnelse heter det at Yves Meyer var den visjonære lederen i den moderne utviklingen av wavelet-teorien, i skjæringspunktet mellom matematikk, informasjonsteknologi og numeriske beregninger og simuleringer.

Wavelet-analyse brukes innen anvendt og numerisk harmonisk analyse, datakompresjon, støyreduksjon, medisinsk bildediagnostikk, arkivering, digital kino, dekonvolusjon av bilder fra romteleskopet Hubble og LIGOs nylige påvisning av gravitasjonsbølger skapt av en kollisjon mellom to svarte hull.

Prisvinner med Abelprisen for 2017. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

 

Meyer har vært tilknyttet en rekke franske universitet som professor i matematikk og arbeidet ved École Normale Supérieure Cachan (nylig omdøpt til ENS Paris-Saclay) til han formelt ble pensjonert i 2008.

Delt ut for 15. gang

Abelprisen er en anerkjennelse av bidrag av usedvanlig dybde og innflytelse innen de matematiske vitenskaper.

Prisen deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi og er på seks millioner kroner. Den har vært delt ut årlig siden 2003.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook