Hopp til hovedinnhold

Gratulerer, Finland!

Finland ble en selvstendig stat 6. desember 1917. I dag er de nordiske statsoverhodene samlet i Helsingfors for å feire 100-årsjubileet for Finlands selvstendighet. 

01.06.2017

Jubileet vil markeres gjennom mange ulike arrangementer i Finland hele året gjennom, men den nordiske hovedmarkeringen finner sted i dag. Jubileumsåret har "Sammen" som sitt gjennomgående tema, og fellesskapet med de andre nordiske landene er viktig.

De nordiske båndene er sterke, og statsoverhodene fra alle de nordiske landene gjester Finlands presidentpar for anledningen. Markeringen startet i Presidentpalasset med velkomstseremoni og mottakelse for Kongeparet, Hennes Majestet Dronning Margrethe av Danmark, Deres Majesteter Kong Carl Gustaf og Dronning Silvia av Sverige og Islands president Hans Eksellense Guðni Thorlacius Jóhannesson og fru Eliza Jean Reid.


Alle de nordiske statsoverhodene tar del i markeringen. Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen/ Reuters / NTB scanpix

Lunsj i Stadshuset

Klokken 12.00 var det duket for lunsj i Helsingfors' rådhus - Stadshuset. Det var Kong Harald som hadde fått æren av å takke for maten. 

- Dronningen og jeg rekker knapt å bli sultne mellom hver gang vi blir bespist i Helsingfors rådhus, sa Kongen. Maten er alltid like god. Den finske gjestfriheten er alltid like stor.

"Dagen i dag har en nordisk ramme. Det nordiske er et stabilt ankerfeste for oss alle, et fellesskap som er betryggende i motvind og berikende i medvind. I dag feirer vi Finlands plass og rolle i vårt nordiske fellesskap". 

- Jubileet har også vært en anledning til å sette kurs fremover. For samarbeidspotensialet mellom Finland og Norge er langt fra uttømt. Det gode kan bli enda bedre, samarbeidet enda tettere og kontakten enda hyppigere. 
Vi ønsker oss mer av alt, konkluderte Kong Harald.

Hanaholmen

Dagen i dag markerer også starten på Jubileumssommeren, og det nordiske selskapet bega seg til Hanaholmen der kultursenteret gjenåpner etter omfattende renovasjon. Senteret ble opprinnelig innviet i 1975 av Kong Carl Gustaf og President Urho Kekkonen - og har som formål å arbeide for finsk-svensk samarbeid. Bygget inneholder også en omfattende samling med samtidskunst fra Finland og Sverige. 

Gjestene fikk også presentert "Nettverksprogrammet Det nya Norden" under besøket. Målet med satsningen er å ta opp spørsmål som er viktige for Nordens framtid med tanke på en felles nordisk agenda. Det er også viktig å fremme ungt engasjement i det nordiske fellesskapet og skape personlige bånd på tvers av landegrensene.

Sibeliusmonumentet

I ettermiddag besøker statsoverhodene også Sibeliusmonumentet. Minnesmerket er laget av Eila Hiltunen og ble avduket i 1967. Det er reist i Sibeliusparken til minne om Finlands store komponist, Jean Sibelius (1865–1957).

En mindre utgave av momumentet står utenfor UNESCOs hovedkontor i Paris.

Jubileumsmiddag

I kveld vil Kong Harald og Dronning Sonja være til sted når Finlands selvstendighet feires med jubileumsmiddag i Presidentpalasset.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook