Hopp til hovedinnhold

Kronprinsparet på Starmus IV

Forskere, musikere, forfattere og venner av vitenskapen fra hele verden er samlet i Trondheim for Starmusfestivalen. Stephen Hawking var første foredragsholder.

21.06.2017

Vitenskap og forskning er festivalens kjerne, men her er også store islett av musikk og kultur. Stephen Hawking beskriver det slik:

"Starmus is an important and very unique interdisciplinary festival of people working in different fields — astronomers, astronauts, cosmologists, physicists, philosophers, musicians, artists, biologists etc., who share an interest in the universe, how it began and is now and how we may explore and use its many facets." Professor Stephen Hawking

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen fulgte festivalen i går og er også til stede under dagens program.

Stephen Hawking først ut

Første foredragsholder var Stephen Hawking. Via satellitt snakket han direkte til de rundt 3 500 som var samlet i Trondheim Spektrum. Foredraget hans, Black Holes and Time Warps traff rett i kjernen av årets festivaltema som er «Livet og universet». Hawking snakket blant annet om hvordan han mener at menneskeheten i fremtiden må søke til andre planeter for å overleve som følge av trusler som klimaendringene.  


Stephen Hawking holdt foredrag over satellitt til 3 500 i Trondheim Spektrum. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Det neste på programmet var en samtale mellom de tre gjenlevende astronautene fra det Amerikanske Apollo-programmet, Buzz Aldrin, Harrison Schmitt og Charlie Duke. Aldrin ble historisk da han som det andre mennesket i historien gikk på månen. Publikum fikk et unikt innblikk i de historiske romferdene, samtidig som de tre erfarne astronautene også delte sine tanker om fremtidige ekspedisjoner til mars.

Kronprinsen i samtale med astronautene Charlie Duke og Harrison Schmitt. Disse karene har gått på månen! Foto: Kai Dragland / NTNU

Utmerkelse for vitenskapskommunikasjon

Et av målene med Starmus er å gjøre vitenskap mer tilgjengelig for folk flest, og utdelingen av Stephen Hawking Medal for Science Communication var et høydepunkt. Denne anerkjennelsen går til noen som har utmerket seg innen populærvitenskapelig formidling, og ble tildelt dr. Neil deGrasse Tyson og Jean-Michel Jarre i går.


Prisvinnerne Neil deGrasse Tyson og Jean Michel Jarre tar en selfie med Kronprinsparet . Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Neil deGrasse Tyson har formidlet vitenskap gjennom foredrag, bøker og TV-program gjennom mange år. Her hjemme kan mange også ha sett ham opptre i komiserien The Big Bang Theory, som formidler forskning på sin egen måte på ellevte sesongen.

Utmerkelsen kan også gå til noen i musikkens verden, og det gjorde den i år. Den verdenskjente artisten Jean-Michel Jarre fikk også utmerkelsen for å ha banet vei for elektronisk musikk helt siden 70-tallet.

Fortsetter i dag

I dag står den kjente filmskaperen Oliver Stone på listen over foredragsholdere. Han skal snakke om sannhet i film. Den kjente talkshow-verten Larry King vil holde foredrag om medienes rolle og om falske nyheter.

Begge var gjester da Kronprinsparet inviterte deltagere og foredragsholdere fra hele verden til middag i Stiftsgården i Trondheim i går kveld.                                                                                            

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook