Hopp til hovedinnhold

Dronning Sonja åpnet Oslo Jazzfestival

– I dag begynner årets gladeste uke i Oslo by, sa Hennes Majestet Dronningen i sin hilsningstale i Operaen lørdag kveld.

13.08.2017

Selv om jazzen har mye glede i seg, pekte Dronningen også på en musikksjanger med melankoli, lengsel, drama og uro.

– Jazzen rommer hele livet, sa Dronning Sonja fra scenen i Operaen.
– Vi vugger med Ella Fitzgerald, vi danser med Ytre Suløen, vi gråter med Louis Armstrong, vi lider med Billie Holiday, vi lengter med Nils Petter Molvær, drømmer med Ellen Andrea Wang og finner oss selv igjen med Tord Gustavsen.

Fransk trommeslager og norsk stjernelag

I løpet av den neste uken blir det arrangert 100 små og store konserter fordelt på 33 ulike scener.

Manu Katché & Friends spilte for fullsatt sal under åpningskonserten i Operaen. Den internasjonalt kjente trommeslageren Manu Katché hadde fått med seg et stjernelag av norske musikere bestående av Tore Brunborg, Ellen Andrea Wang, Mathias Eick, Bugge Wesseltoft, Trygve Seim, Jacob Young og Petter Wettre. Alle musikerne har samarbeidet med den franske trommeslageren samarbeidet, men aldri sammen.

Oslos eldste musikkfestival

Før musikerne entret scenen delte styreleder Ellen Horn ut festivalens Ella-pris til arkitekt og jazzhistoriker Bjørn Stendahl.

Prisen er oppkalt etter den amerikanske jazzlegenden Ella Fitzgerald og deles ut for å hylle personer som har gjort en ekstraordinær innsats for jazzen, jazzmiljøet i Oslo og for Oslo jazzfestival.

Oslo Jazzfestivalen ble startet av entusiaster fra jazzmiljøet i byen i 1986. I fjor feiret festivalen sitt 30-årsjubileum og er med det hovedstadens lengstlevende musikkfestival.

– Festivalen har tatt et helt spesielt ansvar for å løfte frem unge talenter. Dette fortjener Oslo Jazzfestival en stor takk for, sa Dronningen i talen sin.

Ung jazzentusiast fra Vinderen

Dronning Sonja var personlig i talen sin og fortalte at jazzen har fulgt henne hele livet. I barndomshjemmet øvde broren med jazzorkesteret sitt.

– Jeg snek meg ned i pysjen, gjemte meg i trappen og lyttet, sa hun. – Jazzen har uansett fulgt meg videre gjennom livet, til stor glede.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook