Hopp til hovedinnhold

Samisk teater på Oscarshall

Lørdag 9. september framfører Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš dikt og drama av den store dikteren Nils Aslak Valkeapää på lystslottet Oscarshall.

04.09.2017

Valkeapää laget bare ett teaterstykke, Ritn´oaivi ja nieguid oaidni - Den rimhårede og drømmeseeren. Og det er utdrag av dette stykket publikum vil kunne glede seg over på Oscarshall lørdag, i tillegg til dikt i utvalg.

Forestillingen har både samisk og norsk tale, og er en gyllen mulighet for å få et innblikk i samisk kultur. 

Den rimhårede og drømmeseeren

En ung reingjeter følger reinflokken. Når han slår seg til ro for natten og sovner, får han besøk av en eldre mann med hvitt, rimete hår. Den gamle mannen ber reingjeteren om å åpne sansene sine og søke styrke og visdom i naturen. Så forsvinner han. Den unge gjeteren våkner opp fra søvnen, innser at Den rimhårede hadde et viktig budskap og bønnfaller ham om å komme tilbake.

Den gamle kommer tilbake, og gjennom poesi og sang åpner han den unges øyne for hvor nødvendig det er for oss mennesker å fortsette å samhandle med, være avhengige av og mest av alt ha respekt for naturen, miljøet og hverandre av hensyn til jordas fremtid og overlevelse.

Menneskene må aldri glemme at de er bare en liten del av naturen, av livet, av universet. Den rimhårede maner den unge reingjeteren inn i søvnen igjen, legger igjen den magiske vandringsstaven sin ved siden av han og flyr bort i form av en ugle. Når reingjeteren våkner og finner den gamles vandringsstav, innser han at det ikke bare var en vanlig drøm. Han gleder seg og finner ny styrke i kraften og visdommen som Den rimhårede ga ham.

Forestillingen er Det Samiske Nasjonalteatrets gave til Kongeparet i anledning deres 80-årsdager. 

Praktisk

Lørdag 9. september klokken 17.00
Varighet: 50 minutter
Pris: 200,- + billettavgift
Med: Iŋgor Ántte Áilu Gaup, Egil Keskitalo, Mary Sarre, Roger Ludvigsen, Nils Henrik Buljo og Patrick Shaw Iversen. Regi: Rolf Degerlund

Billetter fås hos Ticketmaster

Omgivelsene

Forsetillingen spilles i spisesalen på lystslottet Oscarshall, som ligger på Bygdøy utenfor Oslo. Det lille slottet sto ferdig i 1852, på oppdrag av Kong Oscar I og hans dronning, Joséphine. Et viktig mål med byggingen var å støtte opp om norsk kunst og kunsthåndverk, og i dag framstår lystslottet som et monument over norsk kunst og kunstindustri på midten av 1800-tallet. 


Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Mot dette bakteppet har det vært spesielt hyggelig å invitere til Sommer på kulturslottet. Oscarshall er åpent for oppvisninger i sommersesongen, og har nå helgeåpent til og med 17. september. 

Atkomst

Enkleste atkomst til Oscarshall er med 30-bussen til stoppet Bygdø Kongsgård eller Norsk Folkemuseum. Stikkveien som leder ut til Oscarshall ligger midt mellom de to stoppestedene.

Giverne

Det er altså åtte av våre fremste kulturinstitusjoner som står bak programmet i sommer: Det Norske Teatret, Bergens Filharmoniske Orkester, Riksteatret, Den norske Opera og Ballett, Den Nationale Scene i Bergen, Nationaltheatret, Det Samiske Nasjonsalteatret - Beaivvas og Oslo Filharmoniske Orkester.

 

Fakta

Oscarshall på Facebook

Oscarshall har sin egen side på Facebook. Her finner du informasjon om lystslottet, omvisninger, konserter, utstillinger og andre arrangementer.

Siden kan passe for den som er interessert i arkitektur, kunst, kultur og historie. 

Fakta

De kongelige samlinger på Facebook

Her finner du informasjon om kulturtilbudet på Det kongelige slott, på lystslottet Oscarshall og i Dronning Sonja KunstStall: Omvisninger, utstillinger, foredrag eller scenekunst. Denne siden gir en samlet over tilbudet, uavhengig av hvor det skjer.

I tillegg poster vi smakebiter fra den store mengden kunst, fotografier, dekketøy, sølv, møbler og gjenstander som befinner seg i De kongelige samlinger.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook