Hopp til hovedinnhold

Avduket byste av Kong Haakon

Prinsesse Astrid, fru Ferner avduket i formiddag en byste av Kong Haakon VII utenfor Sjømannskirken i London. Avdukingen markerte åpningen av nye St. Olavs Square.

17.09.2017

Før avdukingen var Prinsessen til stede ved festgudstjenesten der sjømannsprest Torbjørn Holt forrettet. Etter seremoniene inviterte vertskapet på lunsj, og arrangementet ble avsluttet med forfatter og historiker Tor Bomann Larsen som snakket om Kong Haakon i London. Kirken var Kongefamiliens og regjeringens menighetskirke under okkupasjonstiden fra 1940-45.


Prinsessen avduket Nils Aas' byste av Kong Haakon VII. Foto: Sven Gjeruldsen, Det kongelige hoff


Sjømannskirken i London ble åpnet av Kronprins Olav i 1927.  I 90 år har Sjømannskirken vært et sentralt møtepunkt for det norske miljøet i London.

Nils Aas

Bysten av Kong Haakon som Prinsesse Astrid, fru Ferner avduket er en variant av den store Kongestatuen som står utenfor Utenriksdepartementet i Oslo. Statuen er laget av Nils Aas, og bysten i London er realisert i nært samarbeid med Aas’ sønn, arkitekt Atle Aas. Oslo kommune, som eier statuen i Oslo, har også gitt sin tillatelse.

- Tanken med en byste av Kong Haakon her i London, er å framheve Kong Haakons rolle i London under krigen, og den norske Kongefamilies nære forbindelse til England, sier sjømannsprest Torbjørn Holt.  


Den norske sjømannskirken i London. Foto: Sven Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Parkanlegg

St. Olav Square har blitt anlagt i løpet av vinteren og våren i år og er blitt en stor stenlagt plass og parkanlegg foran Sjømannskirken i London. Tidligere var plassen offentlig vei og buskas. Parken og plassen er åpen for Londons innbyggere. 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook