Hopp til hovedinnhold

Åpnet bølgekraftverk

Hans Majestet Kongen og ti år gamle Arthur Pettersson-Kieffer foretok den offisielle åpningen av verdens første operative bølgekraftverk i dag. Det ligger utenfor Runde i Herøy.

21.09.2017

Bølgekraftverket ble installert utenfor Runde i februar 2016. Allerede første sesongen måtte kraftverket stå i mot 14 meter høye bølger. Nå er kraftverket koblet til strømnettet, og er operativt.

"Jeg har hørt om bølgekraft i flere ti-år. Nå er det en realitet."

- Jeg har hørt om bølgekraft i flere ti-år, sa Kong Harald til pressen i dag. - Nå er det en realitet, og det er veldig spennende.

Vant tegnekonkurranse 

Arthur Pettersson-Kieffer fra Ulstein er vinneren av en lokal tegnekonkurranse om fremtidens bølgekraftverk. Førstepremien var å få åpne bølgekraftverket sammen med Kong Harald samt en sjekk på ti tusen kroner til klassen han går i. I alt kom det inn mer enn 200 tegninger i konkurransen. 

Kongen fikk se alle tegningene da han besøkte Thon-hotellet i Fosnavåg. Foto: Marianne Hagen, Det kongelige hoff

I havet ved Runde

Kong Harald kom til Fosnavåg sjøveien med redningsskøyta «Idar Ulstein». Fra redningsskøyta fikk Kongen se kraftverksbøyen på nært hold, der den ligger i havet utenfor Runde. Dette er den første som har levert strøm til nettet.

Redningsskøyta «Idar Ulstein» tok Kong Harald med ut til Runde, der Kongen fikk se kraftverksbøyen på nært hold. Foto: Marianne Hagen, Det kongelige hoff

Det er det svenske selskapet Waves4Power som står bak prosjektet, og forskerne mener det ligger et stort potensial i bølgekraft.

Orientering

Etter sjøreisen gikk Kong Harald i land i Fosnavåg der han ble tatt imot av Herøys fungerende ordfører Camilla Storøy og seks år gamle Magda Sævik, som ga blomster til Kongen.

I Fosnavåg fikk Kongen en bred orientering om bølgekraftverket og om hvilke muligheter bølgekraft kan ha for fremtidens produksjon av ren energi.

- Bølgekraftverket har vært gjennom en utvikling der vi har hatt stor nytte av kompetansen som finnes innen de maritime næringene på Sunnmøre, sier direktør Jonas Kamf i Waves4Power.  

Kongen fikk også en orientering i Runde miljøsenter og Olympic shipping, mens Bellonas Frederic Hauge orientere om det maritime miljøarbeidet. Det ble også anledning til et besøk i det lokale maritime simulatorsenteret.

Offisiell åpning

Selve åpningen av bølgekraftverket var lagt til en folkefest i sentrum av Fosnavåg. Kongen kunne glede seg over lokale kulturinnslag, før han sammen med Arthur Pettersson-Kieffer klippet snoren som markerte den offisielle åpningen av kraftverekt.

I kveld er Kong Harald til stede ved en offisiell middag i anledning den store åpningen.

 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook