Hopp til hovedinnhold

Kronprinsessen besøkte Sex og samfunn

De jobber med ungdom, kropp, sex og følelser. I dag besøkte Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen klinikken Sex og samfunn i Oslo.

26.02.2018

Dagens besøk ga Kronprinsesse Mette-Marit innblikk i hverdagen til dyktige helsearbeidere som hver dag jobber med ungdom i alderen 18-25 år. Klinikken på Grünerløkka i Oslo tar hvert år imot tusenvis av unge mennesker som har spørsmål om kropp, sex og prevensjon - eller som ønsker å bli testet for seksuelt overførbare sykdommer. 

Viktig veiledning

Dette er Norges største klinikk for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Hvert år kommer 29 000 unge under 25 år hit. I tillegg chatter klinikkens ansatte og frivillige med mer enn 8 000 ungdommer på nettet. Det betyr at klinikken har stor kunnskap om hva unge mennesker lurer på og hvilke utfordringer de står overfor når det kommer til spørsmål om kropp og seksuell helse. I dag delte de sine erfaringer og kunnskap med Kronprinsessen.

 

Oslo-klinikken bistår unge over hele landet med spørsmål rundt seksualitet. Oslos ordfører, Marianne Borgen, deltok på møtet sammen med Kronprinsessen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix


Kronprinsessen og ordfører Marianne Borgen fikk først en omvisning på klinikken før de satte seg ned og startet en åpen diskusjon og erfaringsutveksling om dagens temaer.

Samtalen handlet blant annet om hvorfor pasientene oppsøker klinikken, utfordringer rundt seksuell helse i innvandrermiljøer, seksualundervisning, prevensjon og om hvordan det er å være trans i Norge i dag. Klinikken jobber også med å sette unge menneskers seksuelle helse på dagsorden og dette arbeidet fortalte de også om.


Daglig leder Maria Røsok fortalte om klinikkens arbeid. Den er den største i landet i sitt slag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Riktig informasjon

De ansatte ved klinikken vet at unge får mye informasjon om kropp og seksualitet gjennom pornografi, internett og venner, og at mye av det som kommer fram der kan være misvisende. Sex og samfunn arbeider derfor for at unge skal møte kompetente helsearbeidere, uansett hvor i landet de bor, og for å bedre seksualundervisningen i skolen. 

Tidligere har Kronprinsessen deltatt på Skamløsdagen. Der legges det fokus på skambelagte temaer innenfor seksualitet og hvordan frihet fra skam kan bedre vår psykiske og fysiske helse.  

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook