Hopp til hovedinnhold

Abelprisen til kanadisk matematiker

Hans Majestet Kongen overrakte i dag Abelprisen for 2018 til professor Robert P. Langlands – mannen bak programmet som forbinder representasjonsteori og tallteori.

22.05.2018

Den 81 år gamle Princeton-professoren mottok prisen under en seremoni i Universitetets Aula i Oslo.

Stor teori

Robert Langlands får prisen for et arbeid han startet med allerede i 1967. Prosjektet fikk navnet Langlands-programmet og har engasjert hundrevis av verdens beste matematikere gjennom de siste femti årene.

Langlands innledet en teori som skapte en helt ny måte å tenke om matematikk på: Den foreslo dype koblinger mellom to områder, tallteori og harmonisk analyse, som tidligere hadde vært ansett som ubeslektede, står det på Abelprisens nettsider.

– Ikke noe annet prosjekt innen moderne matematikk har hatt et så bredt målområde, produsert så mange dyptpløyende resultater og beskjeftiget så mange mennesker. Hans nysgjerrighet har gitt oss dyp, ny innsikt, sa preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Ole M. Sejersted, i sin åpningstale i dag.

Audiens på Slottet

Tidligere i dag var vinneren av Abelprisen i audiens hos Kong Harald på Slottet.

Robert P. Langlands i audiens hos Kong Harald på Slottet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Abelprisen deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi og har blitt delt ut årlig siden 2003. Prisen er på 6 millioner kroner og deles ut for fremragende matematisk arbeid. Robert Langlands har bestemt seg for at han vil donere prispengene til veldedige formål, og blant annet støtte opp under matematikkundervisning ved flere institusjoner samt støtte urbefolkningen i Canada.

I kveld er Kongen til stede ved regjeringens bankett i Oslo Rådhus til ære for årets Abelprisvinner Robert Langlands.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook