Hopp til hovedinnhold

Kongefamilien på Svalbard

Kongefamilien besøkte i formiddag Universitetssenteret på Svalbard og Svalbard museum i Longyearbyen.

09.08.2018

Kongeparet og resten av Kongefamilien ble tatt imot av sysselmann Kjerstin Askholt da de gikk i land fra Kongeskipet Norge.

Universitetssenteret 25 år

Bakgrunnen for det offisielle besøket til Longyearbyen er markering av 25-årsjubileet til Universitetssenteret på Svalbard (UNIS). Ved senteret ble Kongefamilien møtt av leder av Longyearbyen lokalstyre Arild Olsen og UNIS-direktør Harald Ellingsen.

Kong Harald og Emma Tallulah Behn under besøket i Longyearbyen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Direktør Harald Ellingsen ga en presentasjon av Universitetssenteret fra etableringen i 1993 og den rivende utvikling senteret har vært gjennom frem til i dag. I fjor var det 794 studenter fra 45 nasjoner som deltok på kurs ved senteret.

Verdens nordligste utdanningsinstitusjon

Universitetssenteret på Svalbard er verdens nordligste institusjon for høyere utdanning. Forskningen har et sterkt fokus på arktiske problemstillinger.

Universitetssenteret er en unik plattform for forskere og studenter til å gjennomføre feltbasert forskning og undervisning i en del av Arktis som ellers er svært lite tilgjengelig. UNIS har fire forskningsavdelinger: Arktisk biologi, teknologi, geologi og geofysikk som til sammen driver forskning over et vidt spekter – fra havbunnen opp til den øvre atmosfæren.

Forskning i nordområdene i regi av UNIS er viktig forskning med tanke på få mest mulig kunnskap om klimaforandringene verden utsettes for.

Fikk bilde i gave

I anledning jubileet ga Dronning Sonja et av sine kunstverk i gave til Universitetetssenteret. Kunstverket har fått navnet «Isgrotte».

I forkant av besøket til Longyearbyen hadde Kongeparet invitert Kronprinsparet, Prinsesse Märtha Louise og alle barnebarna på et privat tokt med Kongeskipet Norge i farvannene rundt Svalbard.

Kongeskipet Norge på vei inn Adventfjorden ved Longyearbyen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Historietime på Svalbard museum

Etter programmet på Universitetssenteret var avsluttet kom Kongefamilien til Svalbard museum – der de fikk en omvisning og kunnskap om gamle fangstmetoder og øyrikets historie.

Svalbard ble oppdaget av nederlenderen Willem Barentsz i 1596. Kongefamilien fikk en innføring i den europeiske hvalfangsten på 1600-tallet, de russiske pomorenes tilstedeværelse fra tidlig 1700-tallet, norske fangstmenns strabaser fra 1850 og historien fram til vår tid.

Under omvisningen ble det blant annet lagt vekt på å presentere hvordan fangsten skjedde og hvordan fangstmennene bodde i tidligere tider på Svalbard.

Museet er et natur- og kulturhistorisk museum som formidler bred og allsidig kunnskap om historien og naturforholdene på Svalbard og presenterer Svalbards natur- og kulturhistoriske plass i Norge og i Arktis.

Kongeparet åpnet det nye museet på Svalbard i 2006.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook