Hopp til hovedinnhold

Farvel med Joachim Rønneberg

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon var til stede da Joachim Rønneberg ble stedt til hvile fra Borgund kirke i Ålesund i dag. 

30.10.2018

Både Kongehuset, Norges regjering, Forsvaret og Kompani Linge var representert i den fullsatte kirken.

Mange ønsket å hedre Joachim Rønneberg, både med blomster og ord. Sønnen Jostein Rønneberg talte over sin far. Finansminister Siv Jensen og forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen var også blant dem som sa minneord over krigshelten.

Joachim Rønneberg ble begravet fra Borgund kirke i Ålesund i dag. Foto: Staale Wattø / NTB scanpix

Krigshelten

Joachim Rønneberg var mest kjent for sin ledelse av "Operasjon Gunnerside" - angrepet på Tungtvannsanlegget på Vemork i 1943. Først etter at krigen i Norge var over, etter at atombomben falt over Hiroshima, ble betydningen av aksjonen som forsinket det tyske atomprogrammet tydelig. 

Den vellykkede tungtvannsaksjonen ble gjennomført uten at et eneste liv gikk tapt. Ikke ett skudd ble løsnet. Aksjonen har siden blitt brukt som eksempel under opplæring av spesialstyrker i inn- og utland.

Joachim Rønneberg ble 99 år gammel Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Fredsarbeid

Joachim Rønneberg var lenge taus om sine erfaringer fra krigen. Men etter hvert så han et behov for å bidra også i fredsarbeidet. Han fortalte utallige unge skoleelever om krigen og viktigheten av å verne om demokratiet. 

Rønneberg ble tildelt Forsvarets hederskors for sitt arbeid med å formidle krigshistorien. For sin innsats under krigen, ble han tildelt Krigskorset med sverd - Norges høyeste utmerkelse, og han var også høyt dekorert fra England, Frankrike og USA. Han ble begravet på statens bekostning, som en siste heder til en av de fremste norske motstandsmennene fra 2. verdenskrig.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook