Hopp til hovedinnhold

Nobels fredspris 2018

Den høytidelige fredsprisutdelingen fant i dag sted i Oslo rådhus. Kongeparet og Kronprinsparet var til stede da Denis Mukwege og Nadia Murad mottok utmerkelsen.

10.12.2018

I oktober annonserte Den Norske Nobelkomité at Nobels fredspris 2018 skulle tildeles Denis Mukwege fra Kongo og Nadia Murad fra Irak. De mottar prisen for deres kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.

Nadia Murad og Denis Mukwege mottar Nobels fredspris i Oslo rådhus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I begrunnelsen heter det blant annet: «Det er i år ti år siden FNs Sikkerhetsråd, gjennom Resolusjon 1820, slo fast at bruken av seksualisert vold som våpen i krig og væpnede konflikter utgjør både en krigsforbrytelse og en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet. Dette følger også av Roma-vedtektene av 1998, som regulerer arbeidet til Den internasjonale straffedomstolen. Vedtektene slår fast at seksualisert vold i krig og konflikt er et alvorlig brudd på krigens rett. En fredeligere verden kan bare oppnås ved at kvinner og deres grunnleggende rettigheter og sikkerhet anerkjennes og beskyttes i krig.

Årets fredspris er trygt forankret i bestemmelsene i Alfred Nobels testamente. Med stort mot og fare for egen sikkerhet har Denis Mukwege og Nadia Murad bekjempet krigsforbrytelser og søkt rettferdighet for ofrene. De har derved bidratt til å fremme folkenes forbrødring gjennom anvendelse av internasjonale rettsprinsipper.»

Nobelkomitéens begrunnelse er tilgjengelig i sin helhet via lenkelisten.

Høytidelig seremoni i Oslo rådhus

Fredsprisen ble delt ut første gang 1901, og overrekkelsen fant sted i Stortinget. I dag finner den høytidelige seremonien sted i Oslo rådhus, og skjer alltid den 10. desember – datoen da Alfred Nobel døde i 1895.

Fra seremonien i Oslo rådhus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nobelkomitéens leder, Berit Reiss-Andersen, redegjorde for tildelingen, og deretter ble Fredsprismedaljer og diplom overrakt prisvinnerne. Nadia Murad fremførte så sitt Nobelforedrag. Etter et musikkinnslag ved Ane Brun, holdt Denis Mukwege sitt Nobelforedrag.

Vilde Frang, Håvard Gimse, Ane Brun, Kolbjørn Holthe og Audun André Sandvik sto for musikken under seremonien.

Audiens på Det kongelige slott

Tidligere i dag tok Hans Majestet Kongen imot Denis Mukwege og Nadia Murad i audiens på Det kongelige slott. Hennes Majestet Dronningen og Kronprinsparet var også til stede under audiensen.

Barnas fredsprisfest

I formiddag deltok Kronprinsparet under Redd Barnas fredsprisfest på Nobels fredssenteret i Oslo. Barna står sentralt i planlegging og gjennomføring av dette arrangementet, og Redd Barnas fredsprisfest har vært en del av det offisielle programmet til Fredsprisen siden 1997.

Kronprinsparet og fredprismottakerne på Redd Barnas Fredsprisfest. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I år var det syvendeklassinger fra Grünerløkka skole og Sagene skole som utgjorde festkomitéen, og hadde regi på det timelange arrangementet på Nobels fredssenter. Fredsprisvinnerne ble intervjuet av syvendeklassingene, og under intervjuet var det også opplesing av barnas ønsker og sang av barna. Før og etter intervjuet var det underholdning av blant andre Admiral P. og Det Norske Jentekor.

Bankett

I kveld vil både Kongeparet og Kronprinsparet være til stede under banketten til ære for fredsprismottakerne på Grand Hotel.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook