Hopp til hovedinnhold

Feiret Samefolkets dag

Hennes Majestet Dronningen og Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen var til stede under den store markeringen av Samefolkets dag i Oslo rådhus i formiddag.

06.02.2019

Da vaiet det for første gang samiske flagg på Rådhusplassen og i Borggården. Samenes nasjonalsang, Sámi soga lávlla, ble spilt på rådhusets klokkespill under flaggheisingsseremonien. 

400 gjester

Oslos ordfører Marianne Borgen hadde invitert 400 gjester med samisk bakgrunn for å markere dagen. Markeringen har blitt en tradisjon i Oslo, etter at den ble gjennomført første gang i 2003.

Dronningen og Kronprinsen ankommer feiringen av Samefolkets dag i Oslo Rådhus. ledsaget av ordfører Marianne Borgen. Foto: Espen Sturlason, Oslo kommune

- Det er med glede og stolthet jeg tar imot barn og voksne til feiring av Samefolkets dag i Rådhuset. Denne tradisjonen i hele landets storstue vitner om stadig økende stolthet over og interesse for samisk kultur og identitet i hovedstaden, sier ordfører Marianne Borgen

Etter at ordføreren hadde ønsket alle velkommen fremførte Ánde Somby "Joik til Oslo".

Ánde Somby framførte «Joik til Oslo». Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Taler og musikk

Markeringen hadde form av en lunsj ledsaget av taler og musikalske innslag. Oslos biskop, Kari Veiteberg var første taler, etterfulgt av barn fra den samiske barnehagen og skolen i Oslo. De 55 barna sang den samiske nasjonalsangen, før unge Ronja Vara Sannerud talte om det å være ung, urban same.

Barn fra den samiske barnehagen og skolen i Oslo sang i Rådhuset. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Barna fra barnehagen bidro med sangene "Sàmi àlbmot beaivvài mii nu illodit" og «Njoammila, Njoammila», mens skolelever fremførte «Mánát ja Spálfu".

Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Etter de musikalske innslagene talte statsminister Erna Solberg, før bandet Tundra Electro avsluttet det hele med en minikonsert.

Samisk uke

Hele denne uken pågår det markeringer i hovedstaden. Samisk hus koordinerer en rekke arrangementer, både på selve dagen i dag og resten av uken. Både konserter, gudstjeneste, film, utstillinger og teater står på programmet.

Dronningen med Per Olav Nymo, styreleder ved Samisk Hus i Oslo. Foto: Espen Sturlason, Oslo kommune

I Dronning Sonja KunstStall har utstillingen «Historier. Tre generasjoner samiske kunstnere» offisiell åpning torsdag kveld, før den åpner for publikum klokken 11.00 fredag 8. februar. Det blir den største presentasjonen av samisk kunst som noen sinne er vist i Oslo.

Åpningsdagen blir det også kunstnersamtale i utstillingen. Det skjer klokken 16.00 når Britta Marakatt-Labba og Synnøve Persen møtes til samtale med hovedkurator Knut Ljøgodt. Arrangementet er inkludert i inngangsbilletten.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook