Hopp til hovedinnhold

Bispevigsel i Stavanger

Hans Majestet Kongen var til stede da Anne Lise Ådnøy ble vigslet til ny biskop i Stavanger domkirke. Hun er den første kvinnelige biskopen i Stavanger bispedømme.

17.03.2019

Kong Harald ble tatt imot på kirketrappen av bispedømmerådets leder, Marie Klakegg Grastveit, og preses i Bispemøtet, biskop Helga Haugland Byfuglien. Kong Harald var til stede da Anne Lise Ådnøy ble vigslet til biskop i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Preses Helga Haugland Byfuglien foresto vigslingen av den nye biskopen. Byfuglien la vekt på den nye biskopens trygghet i gjerningen hun nå går inn i. - Du står der som en bauta, med en blanding av ydmykhet og stolthet som formidler troens trygghet og din personlige integritet. Det avspeiler at du har en livserfaring som har gitt den styrke, sa preses i sin tale, før hun la bispekorset om halsen på Anne Lise Ådnøy.

Korset er det synlige beviset på at Ådnøy er Stavangers nye biskop. Biskoper og prester fra inn- og utland deltok ved vigslingsgudstjenesten.

Anne Lise Ådnøy vigsles til biskop i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Dører

- Jeg liker ikke stengte dører. Den trangeste døren i dette kirkebygget er bispeinngangen. Det leser jeg som en melding til meg og andre med posisjon eller makt i kirken, at vi ikke skal ta vår plass for gitt. Slik innledet den nye biskopen sin preken under vigslingsgudstjenesten i dag.

Jeg liker ikke stengte dører, sa Anne Lise Ådnøy i dag. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

- Når Bob Dylan sang Knock knock knocking on heavens door, fortsetter teksten i sangen, her i en norsk oversettelse: "Det blir så mørkt, jeg kan’ke se, jeg er så sjuk og trøtt av krig, den svarte skya blir så tett, kjenn’s som jeg banker på him'lens dør." Evangeliet er en åpen dør når vi har det sånn. Kirken forvalter ord med sprengkraft, ord som kan skape glede og håp, ord som kan snu ting opp-ned. Når vi leser bibeltekster må vi ha i bakhodet at essensen i budskapet er det som skaper glede og frigjør oss til alle gode gjerninger, framholdt biskop Ådnøy.

Under gudstjenesten medvirket Stavanger domkor, Stavanger domkirkes guttekor, Stavanger domkirkes pikekor og Stavanger katedralensemble under ledelse av domkantorene Ivan Sarajishvili og Oddgeir Kjetilstad, kantor Vidar Vikøren og dirigent Jorunn Louise Husan.

Vigslingsgudstjeneste i Stavanger domkirke. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Ny bispekåpe

I forbindelse med vigslingen av Anne Lise Ådnøy ble den nye bispekåpen i Rogaland brukt for første gang. Kåpen er laget av tekstilkunstner og vever Åse Eriksen. Hun er tilknyttet Radøy Kunstsenter og har arbeidet med kirketekstiler siden 1998. Bispekåpen er vevet i ull og foret med silke. Ved hjelp av en gammel kinesisk veveteknikk er symbolene for de fire evangelistene framstilt langs åpningen på kåpen. Den forrige bispekåpen i Stavanger bispedømme er over 70 år gammel, og den har i den siste tiden kunnet brukes på grunn av slitasje.

Den nye biskopen ble tilsatt på Kirkerådets møte i slutten av januar i år. Anne Lise Ådnøy kommer fra stillingen som domprost i Stavanger og har fungert som biskop etter at hennes forgjenger Ivar Braut gikk av i oktober i fjor. Ådnøy ble ordinert som prest i Den norske kirke i Kristiansund i 1984. Hun har tidligere blant annet vært sogneprest i Edøy på Nordmøre.

Anne Lise Ådnøy vigsles til biskop i Stavanger. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Historisk bispesete

Etter gudstjenesten i Stavanger domkirke var Kong Harald til stede under en lunsj i Atlantic hall til ære for den nye biskopen.

Stavanger bispedømme regnes som et av de fem historiske bispesetene i Norge. Det ble opprettet i 1125 som eget bispedømme i Den katolske kirken og omfattet både Rogaland, Agderfylkene, Valdres og Hallingdal. Samme år sto domkirken i byen ferdig.

I 1682 ble bispesetet flyttet fra Stavanger til Kristiansand. Men i 1925 ble Rogaland skilt ut som eget bispedømme under navnet Stavanger bispedømme. Setet i Kristiansand fikk navnet Agder bispedømme og omfatter i dag Agderfylkene og Telemark. Anne Lise Ådnøy er den ellevte biskopen i Stavanger siden 1925.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook