Hopp til hovedinnhold

Kronprinsen åpnet ny toppturhytte

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen åpnet i dag Den Norske Turistforeningens (DNT) nye hytte Haakonsbu i Kvæfjord. Dagen startet med topptur til Snøtinden og fokus på sikker ferdsel i vinterfjellet.

20.03.2019

Kronprins Haakon foretok den offisielle åpningen av DNT-hytta ved å kløyve en vedkubbe – ved til neste gjest på den nye turisthytta.

Det er i god DNT-tradisjon å forlate hytta i bedre stand enn da man kom.

Kronprins Haakon foretok den offisielle åpningen av nye Haakonsbu. Det gjorde han ved å kløyve et stykke ved. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Viktig turområde på Hinnøya

Det var mange som skulle takkes i dag. Kronprinsen møtte de frivillige hyttevertene Kristian Jakobsen og Siv Eilertsen som har lagt ned en betydelig dugnadsinnsats for å tilrettelegge det flotte fjellområdet på Hinnøya bedre for friluftsliv.

3 500 dugnadstimer fordelt på fire måneder har frivillige i Harstad Turlag lagt ned i arbeidet med hytta.

Med på åpningen og turen var folk fra Harstad Turlag og fra Den Norske Turistforening.

Kronprins Haakon på tur opp fra Fiskfjord og inn til Haakonsbu dagen før åpning. Med på turen er folk fra Harstad Turlag og Den Norske Turistforening. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Oppkalt etter ildsjel

Haakonsbu ligger i Jonsheimen – mellom Troms og Nordland. Hytta ble oppført i fjor høst og har sengeplasser til 12 personer.

Haakonsbu er oppkalt etter Haakon Rønning, en ildsjel i Harstad Turlag. Den ble opprinnelig bygget i 1990 og hadde begrenset overnattingskapasitet. Gamlehytta ligger få meter fra nyhytta og har nå blitt sikringshytte med fire sengeplasser.

Topptur, samisk festmat og orientering om reindriften

Den nye hytta er et godt utgangspunkt for toppturer. I området er det flere fjelltopper på over 1 000 meter.

Topptur til Snøtiden i morgentimene. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Målet for dagens topptur var Snøtinden 978 meter over havet og startet etter en natt på Haakonsbu. Etter frokost løyet vinden, og tåken lettet nok til at det ble skitur. Kronprins Haakon fikk hjelp til å gjøre gode vurderinger og valg før under turen av Espen Høst, en erfaren skikjører og skredekspert.

På Haakonsbu ventet samisk festmat på turfølget. Bidos er ei tradisjonell kjøttsuppe med reinsdyrkjøtt, gulrot og poteter. Maten var lokalt produsert, og reinen var fra området.

Odd Vemund Henriksen fra Kongsvik reindriftslag holdt en orientering om reindriften og lokal historie under lunsjen. Styreleder Nils Erik Bakke i Harstad Turlag takket reindriftsnæringen for det gode samarbeidet og verdifulle innspill til plassering og utforming på nyhytta.

Kronprins Haakon på returen fra Haakonsbu. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook