Hopp til hovedinnhold

Det eldste møter det nyeste i Trondheim

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen åpnet både Klemenskirkeutstillingen og innovasjonshuset DIGS i Krambugata 2 i Trondheim i dag. Her samles byens eldste og framtidige historie under samme tak.

21.05.2019

Den samlokaliseringen av viktige kulturhistoriske funn, unge gründere, investorer og kreative næringer man nå har etablert i dette kombinerte nærings- og kulturarvshuset gir nye og spennende muligheter som kan bidra til innovasjon og kunnskapsutvikling, sa Kronprins Haakon under åpningen av Klemenskirkeutstillingen.

Klemenskirken har hatt en grunnmur av stein, men selve kirken har vært en trekirke. Nå kan publikum se grunnmuren og alteret der Olav Haraldssons kiste ble plassert. Foto: Kai T. Dragland / NTNU

Åpningen ble innledet med gregoriansk sang fra Olavs-liturgien av Trondheimsensemblet Schola Sanctae Sunnivae. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen og Riksantikvar Hanna Geiran var også blant gjestene som var til stede under åpningen. Forfatter og historiker Tore Skeie har skrevet flere bøker om norsk middelalder og delte sin kunnskap om Olav Haraldsson - den hellige.  

Trondheimsensemblet Schola Sanctae Sunnivae bidro med gregoriansk sang under åpningen. Foto: Kai T. Dragland / NTNU

Olav den helliges første hvilested

Ruinene etter Klemenskirken – Trondheims eldste kirke og Olav den helliges første hvilested – ble oppdaget av arkeologer i 2016. Ruinene har nå fått et eget utstillingsrom i Krambugata, der man blant annet kan se grunnmurene til stavkirken og alteret der Olav Haraldssons kiste ble plassert da han ble helgenkåret i år 1031. Funnet av Klemenskirken og stedet der Olavs-kulten startet, er en viktig arkeologisk oppdagelse som har vakt stor interesse både i Norge og internasjonalt.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen la "den siste sten". Foto: Kai T. Dragland / NTNU

– Arbeidet som er blitt gjort med å dokumentere kirken gjør at vi kan forstå fortiden, og hvordan fortidens mennesker levde – på en mer inngående måte. Økt kunnskap om fortiden gjør at vi bedre kan forstå samtiden. Forstå oss selv. Slik kan vi bli ytterligere rustet for å møte framtiden, sa Kronprinsen.

Smeltedigel for gründerbedrifter

I etasjene over Klemenskirkeutstillingen fikk Kronprins Haakon også en omvisning i DIGS' nye lokaler. DIGS samler regionens gründere og oppstartsbedrifter i et felles kontorfellesskap. 300 gründere fordelt på rundt 100 bedrifter er allerede på plass. Kronprinsen møtte blant andre oppstartsbedriftene Vizflex, Ægir og Oiid.

Under åpningen av det nye kontorfellesskapet deltok også Kronprinsen i en samtale med Anders Mjåset fra DIGS.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook