Hopp til hovedinnhold

Kronprinsen inspiserte nye kampfly

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon besøkte onsdag Ørland flystasjon, der han fikk en innføring i Forsvarets nye F-35 kampfly.

11.09.2019

Et av de store moderniseringstiltakene i det norske forsvaret de siste tiårene har vært investeringen i nye F-35 kampfly. Denne anskaffelsen representerer en stor kapasitetsøkning og en teknologisk utvikling for det som er Norges moderne luftforsvar.

Onsdag fikk Kronprinsen mulighet til å ta noen av maskinene, som vil være med på å utgjøre Norges luftforsvar i årene fremover, i øyesyn, og til og med prøvesitte cockpiten. På Ørland flystasjon gjøres det mye jobb for å forberede til 2025, da den Norske F-35 flåten vil være fullt operativ, og Kronprinsen fikk høre mye om dette arbeidet.  

På besøket fikk Kronprinsen møte og snakke med en rekke representanter fra Forsvaret. Deriblant sjefen for Luftforsvaret, Tonje Skinnarland, sjef for 134 luftving, Oberst Øivind Gunnerud og sjefssersjant for 132 luftving, Kommandersersjant Stig Snevik.

Kronprinsen ble instruert av Thomas Harem, sjef for TTT-skvadronen. Foto: Forsvaret 

Ettersom F-35 kun leveres med ett sete, i motsetning til F-16 som også kunne leveres med to, må mye av opplæringen skje på bakken. Hele 40 prosent av treningen til en F-35 pilot skjer i en simulator kalt «Full Mission Simulator». Denne simulatoren gir svært virkelighetsnær trening, der alle scenarier og værforhold kan simuleres.  I denne simulatoren fikk Kronprinsen muligheten til å «fly» en F-35.

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook