Hopp til hovedinnhold

Jernroser ved domkirken

Kronprinsparet var til stede da minnesmerket "Jernrosene" ble avduket ved Oslo domkirke i formiddag. Etter 22. juli 2011 la tusenvis av mennesker ned roser nettopp her.

28.09.2019

Rosehavet foran kirken for vel åtte år siden inspirerte kunstnerne Tobbe Malm og Tone Karlsrud til å invitere smeder fra hele verden, overlevende, etterlatte og andre berørte til å smi roser. Resultatet er minnesmerket som ble avduket av byrådsleder Raymond Johansen og Lisbeth Kristine Røyneland, leder i den nasjonale støttegruppen etter 22. juli.

Jernrosene er blant annet smidd av overlevende, etterlatte og berørte. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

"Jernrosene" er en sirkel av hvit betong der rundt tusen roser er montert. De minste rosene er ikke mer enn 10 cm høye, de største veier opp mot 10 kg. De rosene som er smidd av overlevende og pårørende er plassert i midten av minnesmerket. De andre rosene omfavner og beskytter dem.

- Gjennom alle disse årene har etterlatte og berørte fra hele landet funnet veien til smia på Bærums Verk. Alle med ett mål for øyet: å smi en vakker rose for å minnes våre kjære. Mange smeder verden over har også sendt sine roser til oss i Norge. Jernrosene fikk sin egen unike kraft – laget av folket for folket, sa Lisbeth Kristine Røyneland.

Byrådsleder Raymond Johansen og leder støttegruppa for 22. juli Lisbeth Røyneland avduket Jernrosene ved Oslo domkirke. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

100 av de skjøreste rosene har Tobbe Malm sveiset fast i en av Oslo domkirkes lysglober. Denne står i nordskipet i kirken og her kan man tenne lys.

- Terrorangrepene 22. juli sitter i oss alle. Folk handlet spontant, og kom fra fjern og nær med blomster. Nå skal Jernrosene stå her ved Domkirken å blomstre – og minne oss om alle dem vi mistet, sa Raymond Johansen.

Kronprinsparet og ordfører Marianne Borgen var til stede ved avdukingen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Mange pårørende og berørte var til stede under markeringen sammen med Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen, ordfører Marianne Borgen og Oslos biskop Kari Veiteberg.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook