Hopp til hovedinnhold

Åpnet Munch-utstilling i Tyskland

Fredag kveld åpnet utstillingen «Edvard Munch gesehen von Karl Ove Knausgård» i Düsseldorf i Tyskland. Kronprinsparet var til stede, og H.K.H. Kronprins Haakon sto for den offisielle åpningen av utstillingen.

11.10.2019

Utstillingsåpningen markerer starten på Kronprinsparets rundreise i Tyskland, som ender i Frankfurt med åpningen av verdens største bokmesse, der Norge er gjesteland.

«As you all know, Norway is this year’s Guest of Honour at the Frankfurter Buchmesse. This exhibition is one of the most important events in the run-up to the book fair.

I hope the exhibition will bring knew knowledge about two Norwegian artists you might already know quite well. In addition, I hope it can be a reminder to all of us to rediscover what we think we already know with new eyes, with an open mind.» sa Kronprinsen fra scenen, før han åpnet utstillingen.

Kronprinsparet ble møtt av blant annet forfatter Karl Ove Knausgård under åpningen av utstillingen. (Foto: Simen Løvberg Sund)

«Edvard Munch gesehen von Karl Ove Knausgård» er en utstilling av rundt 140 av Munchs verker, som sjelden eller aldri tidligere har vært utstilt i Tyskland. Verkene er utvalgt av forfatter Karl Ove Knausgård, og skal gi et innblikk i den litt mer ukjente siden av Munchs kunst.

Kronprinsparet ble tatt imot av ministerpresidenten i Nordrhein-Westfalen, Armin Laschet, direktøren for Kunstsammlung NRW, Susanne Gaensheimer og museets kurator for utstillingen, Anette Kruszynski. Også forfatter Karl Ove Knausgård og Stein Olav Henrichsen, direktøren for Munchmuseet, var med på åpningen.

Utstillingen holdes i museumsdelen K20, som fokuserer på nyere kunst, fra 1900-tallet. K20 er en del av Kunstsammlung NRW, som er delstatsmuseet i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen, som regnes som et av Tysklands mest anerkjente visningssteder for kunst.

Utstillingen holdes i samarbeid med Munchmuseet i Oslo og vises til og med 1. mars 2020.   

Fakta

Bokmessen i Frankfurt

Bokmessen i Frankfurt er verdens største og viktigste. Den finner sted en uke i oktober. De tre første dagene er rene bransjedager. Deretter åpnes dørene for publikum. Det tyske bokmarkedet er verdens nest største.

Bok- og mediefolk fra 125 land møtes for å kjøpe og selge rettigheter. Messen har omtrent 300 000 besøkende hvert år. Om lag 10 000 journalister fra hele verden dekker begivenheten.

Norge er messens hovedland (gjesteland) i 2019 – resultatet av en stor dugnad fra en samlet norsk bokbransje. NORLA – Norwegian Literature Abroad – leder arbeidet. Et av hovedmålene er å løfte fram nye litterære stemmer.

Gjestelandet får stor oppmerksomhet over hele Tyskland. I Frankfurt vises gjestelandet fram på mange arrangementer utover høsten – innenfor alle kulturfelt.

Andre nordiske land har hatt svært positive erfaringer. Finland var gjesteland ved konferansen i 2014 og Island i 2011.

Fakta

Kronprinsessen og litteraturen

Kronprinsessen er et lesende menneske og levende opptatt av bøker. Hun ønsker å dele sin leseglede og å spre den gode litteraturen – i personlig overbevisning om at det finnes en bok for alle.

I løpet av et år deltar Kronprinsesse Mette-Marit på en rekke litterære arrangementer, og variasjonen er stor - fra lesestund for barn i Slottsparken til store litteraturfestivaler. Mange bibliotek har fått besøk av Kronprinsessen, som også er beskytter for Norsk bibliotekforening..

I 2017 inntok Kronprinsessen rollen som ambassadør for norsk litteratur i utlandet. Dette var i oppkjøringen til Bokmessen i Frankfurt 2019, hvor Norge var gjestende hovedland. Kronprinsessen sto for åpningen av messen.

I rollen som litteraturambassadør vil Kronprinsessen åpne Den norske paviljongen under den internasjonale bokmessen i Kairo, som finner sted i januar 2024.

I Kronprinsessens litteraturengasjement står likevel ett arrangement i en særstilling: Litteraturtoget. De siste årene har Kronprinsessen lagt ut på en litterær togreise hver vår, med arrangement på bibliotek og litteraturhus under veis.

Kronprinsessen under forberedelser til Litteraturtoget 2018 hjemme på Skaugum. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook