Hopp til hovedinnhold

Kronprinsessa på tysk radio

Søndag kveld snakka Den Høgvørde Kronprinsesse Mette-Marit til nærare 1000 tilskodarar og 500 000 radiolyttarar om norsk litteratur og sitt eige forhold til det å lese.

14.10.2019

I det store studioet til Radio Berlin-Brandenburg (RBB) gjesta Kronprinsessa den kjende tyske radioverten Thomas Böhm i programmet "Die Literaturagenten". I heile to timar fekk Kronprinsessa og eit utval norske forfattarar snakke om norsk litteratur til eit veldig konsentrert og lyttande tysk publikum.

Kronprinsesse Mette-Marit og Geir Gulliksen (t.v.) i samtale med Thomas Böhm på Radio Eins i Berlin. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I tillegg til å snakke om antologien "Heimlandet" saman med redaktør og forfattar Geir Gulliksen introduserte Kronprinsessa forfattarane Helga Flatland og Tomas Espedal for dei tyske lyttarane.

Artisten Moddi er òg aktuell som forfattar. Han fekk boltre seg på scenen, der han song frå prosjektet Unsongs – ei samling på 12 låtar som tidlegare har vore forbodne eller sensurerte. Det er dette musikalske prosjektet Moddi har teke vidare i bokform, som no òg er omsett til tysk.

Artisten Moddi er òg bokaktuell med prosjektet sitt om forbodne songar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix 

Måndag morgon sette Kronprinsparet seg på den tyske versjonen av Litteraturtoget, og ferda går mot bokmessa i Frankfurt. På vegen skal litteraturtoget frakte både leseglade skoleelevar og norske forfattarar.

 

Fakta

Bokmessen i Frankfurt

Bokmessen i Frankfurt er verdens største og viktigste. Den finner sted en uke i oktober. De tre første dagene er rene bransjedager. Deretter åpnes dørene for publikum. Det tyske bokmarkedet er verdens nest største.

Bok- og mediefolk fra 125 land møtes for å kjøpe og selge rettigheter. Messen har omtrent 300 000 besøkende hvert år. Om lag 10 000 journalister fra hele verden dekker begivenheten.

Norge er messens hovedland (gjesteland) i 2019 – resultatet av en stor dugnad fra en samlet norsk bokbransje. NORLA – Norwegian Literature Abroad – leder arbeidet. Et av hovedmålene er å løfte fram nye litterære stemmer.

Gjestelandet får stor oppmerksomhet over hele Tyskland. I Frankfurt vises gjestelandet fram på mange arrangementer utover høsten – innenfor alle kulturfelt.

Andre nordiske land har hatt svært positive erfaringer. Finland var gjesteland ved konferansen i 2014 og Island i 2011.

Fakta

Kronprinsessen og litteraturen

Kronprinsessen er et lesende menneske og levende opptatt av bøker. Hun ønsker å dele sin leseglede og å spre den gode litteraturen – i personlig overbevisning om at det finnes en bok for alle.

Over tid deltar Kronprinsesse Mette-Marit på en rekke litterære arrangementer, og variasjonen er stor: Det kan være lesestund for barn i Slottsparken, litteraturfestivaler eller bibliotekbesøk, og hun er beskytter for Norsk bibliotekforening. Kronprinsessen prøver også å legge til rette for møter om norsk litteratur i utlandet under offisielle besøk til andre land.

I 2017 inntok Kronprinsessen rollen som ambassadør for norsk litteratur i utlandet. 

I Kronprinsessens litteraturengasjement står likevel ett arrangement i en særstilling: Litteraturtoget. De siste årene har Kronprinsessen lagt ut på en litterær togreise hver vår, med arrangement på bibliotek og litteraturhus under veis.

Kronprinsessen under forberedelser til Litteraturtoget 2018 hjemme på Skaugum. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook