Hopp til hovedinnhold

Kronprinsessen på tysk radio

Søndag kveld snakket Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit til nærmere 1000 tilskuere og 500 000 radiolyttere om norsk litteratur og sitt eget forhold til det å lese.

14.10.2019

I det store studioet til Radio Berlin-Brandenburg (RBB) gjestet Kronprinsessen den kjente, tyske radioverten Thomas Böhm i programmet "Die Literaturagenten". I hele to timer fikk Kronprinsessen og et utvalg av norske forfattere snakke om norsk litteratur til et veldig konsentrert og lyttende tysk publikum.

Kronprinsesse Mette-Marit og Geir Gulliksen (t.v.) i samtale med Thomas Böhm på Radio Eins i Berlin. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix I tillegg til å snakke om antologien "Heimlandet" sammen med redaktør og forfatter Geir Gulliksen, introduserte Kronprinsessen også forfatterne Helga Flatland og Tomas Espedal for de tyske lytterne.

Artisten Moddi er også er aktuell som forfatter. Han fikk boltre seg på scenen, der han sang fra prosjektet Unsongs – en samling av 12 låter som tidligere har vært forbudt eller sensurert. Det er dette musikalske prosjektet Moddi har tatt videre i bokform, som nå også er oversatt til tysk.

Artisten Moddi er også bokaktuell med sitt prosjekt om forbudte sanger. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Mandag morgen satte Kronprinsparet seg på den tyske versjonen av Litteraturtoget, og ferden går mot bokmessen i Frankfurt. På veien skal litteraturtoget frakte både leseglade skoleelever og norske forfattere.

 

Fakta

Bokmessen i Frankfurt

Bokmessen i Frankfurt er verdens største og viktigste. Den finner sted en uke i oktober. De tre første dagene er rene bransjedager. Deretter åpnes dørene for publikum. Det tyske bokmarkedet er verdens nest største.

Bok- og mediefolk fra 125 land møtes for å kjøpe og selge rettigheter. Messen har omtrent 300 000 besøkende hvert år. Om lag 10 000 journalister fra hele verden dekker begivenheten.

Norge er messens hovedland (gjesteland) i 2019 – resultatet av en stor dugnad fra en samlet norsk bokbransje. NORLA – Norwegian Literature Abroad – leder arbeidet. Et av hovedmålene er å løfte fram nye litterære stemmer.

Gjestelandet får stor oppmerksomhet over hele Tyskland. I Frankfurt vises gjestelandet fram på mange arrangementer utover høsten – innenfor alle kulturfelt.

Andre nordiske land har hatt svært positive erfaringer. Finland var gjesteland ved konferansen i 2014 og Island i 2011.

Fakta

Kronprinsessen og litteraturen

Kronprinsessen er et lesende menneske og levende opptatt av bøker. Hun ønsker å dele sin leseglede og å spre den gode litteraturen – i personlig overbevisning om at det finnes en bok for alle.

Over tid deltar Kronprinsesse Mette-Marit på en rekke litterære arrangementer, og variasjonen er stor: Det kan være lesestund for barn i Slottsparken, litteraturfestivaler eller bibliotekbesøk, og hun er beskytter for Norsk bibliotekforening. Kronprinsessen prøver også å legge til rette for møter om norsk litteratur i utlandet under offisielle besøk til andre land.

I 2017 inntok Kronprinsessen rollen som ambassadør for norsk litteratur i utlandet. 

I Kronprinsessens litteraturengasjement står likevel ett arrangement i en særstilling: Litteraturtoget. De siste årene har Kronprinsessen lagt ut på en litterær togreise hver vår, med arrangement på bibliotek og litteraturhus under veis.

Kronprinsessen under forberedelser til Litteraturtoget 2018 hjemme på Skaugum. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook