Hopp til hovedinnhold

Tronskifte i Japan

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen representerte Norge ved seremonien som markerte tronskiftet mellom Hans Majestet Keiser Akihito og Hans Majestet Keiser Naruhito i dag.

22.10.2019

Den høytidelige seremonien fant sted i Keiserpalasset i Tokyo. Iført en mørk oransje kappe tråde Keiser Naruhito inn og tok plass på en seks og en halv meter opphøyet baldakintrone. Fra tronen holdt Keiseren en tale der han erklærte at keiserskiftet har funnet sted. Statsminister Shinzo Abe formidlet gratulasjoner til Keiseren og hans familie. Keiserinne Masako fulgte seremonien fra en trone ved siden av.

Den høytidelige tronskifteseremonien kalles "Sokuirei-Seiden-no-gi". Foto: Kazuhiro Nogi / Reuters / NTB scanpix

Seremonielle embetsmenn bar sverd og buer til sammen med musikere som slo på trommer og gonger. 

Abdikasjon

Forrige gang det var tronskifte i Japan var i november 1990 da Keiser Akihito tok over etter sin far, Keiser Hirohito, som var gått bort.

Keiser Akihito abdiserte til fordel for sin eldste sønn 30. april i år. Det er første gang på vel 200 år at en sittende keiser har abdisert. Regjeringen i Japan hadde besluttet at dagens seremoni skulle følge tradisjonen fra 1990.

Keiser Naruhito er den 126. i rekken av japanske keisere. Foto: Issei Kato / Reuters / NTB scanpix

Fra hele verden

Over 180 land var representert i Tokyo i dag.
Kronprins Haakon representerte Norge under dagens seremoni. Hans Majestet Kong Carl XVI Gustaf og Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Victoria av Sverige og Deres Kongelige Høyheter Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary av Danmark også til stede ved den høytidelige seremonien. Storbritanninas Dronning ble representert ved Hans Kongelige Høyhet Prinsen av Wales.

Øvrige Kongelige som var til stede var Kongen og Dronningen av Spania, Kongen og Dronningen av Nederland, Kongen og Dronningen av Belgia, Kongen og Dronningen av Jordan, Kongen og Dronningen av Bhutan, Kongen av Kambodsja, Kongen av Tonga, Storhertugen av Luxembourg, Arveprinsen av Lichtenstein, Fyrsten av Monaco, Sultanen av Brunei, Kronprinsen av Saudi Arabia, Kronprinsen av Bahrain og Sultanen av Malaysia.

Nå er det kveld i Japan, og Keiserparet holder en stor gallamiddag til ære for tilreisende gjester fra hele verden.

Kong Felipe og Dronning Letizia av Spania ankommer gallamiddagen. Foto: Pierre Emmanuel Deletree / Reuters / NTB scanpix

Verdens eldste

Den japanske keiserfamilien blir betraktet som den eldste i verden og regner sine aner tilbake til Keiser Jimmu 660 år før Kristus. Keiser Naruhito er den 126. Keiseren i rekken.

Prinsesse Mako ankommer seremonien. Foto: Kazuhiro Nogi / Reuters / NTB scanpix   Med abdikasjonen til Keiser Akihito gikk Japan inn i en ny tidsregning. Keiser Naruhitos regjeringstid blir betegnet som "Reiwa"-perioden, som betyr "vakker harmoni". Krysantemumtronen kan i henhold til den japanske grunnloven kun arves av menn. Ettersom Keiserparet har en datter, er det Keiserens bror, Fumihito, som er landets nye kronprins.

Japans tronfølger, Kronprins Fumihito, ankommer seremonien. Foto: Kazuhiro Nogi / Reuters / NTB scanpix

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook