Besøkte Jølster etter raset
Det var svært dramatisk i sommer da det gikk jordras i Jølster. I dag besøkte Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon grenda Slåtten, og to av gårdene som ble rammet av skredet.
Det var den 30. juli i år at store nedbørsmengder førte til raset som sperret mange mennesker inne i Jølster. Veiene var stengt og telefonlinjene var nede. Raset tok også bilen til en mann i 50-årne, som er antatt omkommet.
Man kan fremdeles se de store ødeleggelsene etter raset. Foto: Simen Løvberg Sund / Det kongelige hoff
Det var disse dramatiske hendelsene Kronprinsen fikk høre om da han i dag stod på tunet utenfor gårdene på Slåtten i Jølster. Her gikk raset rett forbi husveggene, og selv om ryddearbeidet har begynt ser man fremdeles de store ødeleggelsene som de store jordmassene førte med seg.
I dag, tre måneder etter raset, har fremdeles ikke familiene på Slåtten flyttet tilbake til hjemmene sine.
Også politi, brannvesen, Røde Kors og en representant for de frivillige var tilstede og kunne fortelle om det krevende arbeidet som ble gjort i timene og dagene etter raset.
Oppfinnerkraft i Førde
Kronprinsen var også innom Reodorklubben i Førde. Dette er et initiativ som skal formidle glede og kunnskap rundt teknologi til barn og unge. Her kan unge lære alt fra 3D-printing og koding til å reparere ødelagte elektroniske gjenstander.
Victor Urnes har ledet arbeidet med å bygge den nye simulatoren. Foto: Simen Løvberg Sund / Det kongelige hoff
Kronprinsen hadde gleden av å åpne Reodorklubbens nye hovedattraksjon. Med 17 år gamle Victor Urnes i spissen har en gruppe på 14 ungdommer (og noen litt eldre hjelpere) bygd en flysimulator selv Reodor Felgen hadde blitt stolt av.
Doningen ble behørig testet av Kronprinsen, og etter en flytur over Førde og forsøk på en «rulle» var det en imponert Kronprins som takket for besøket.
Aktuelle saker

Industribygda Glomfjord
Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten besøkte denne uken Statkraft og deres kraftverk i Glomfjord.

Orientering om kunstig intelligens og valgpåvirkning
Kronprinsregenten fikk orientering om kunstig intelligens (KI) og hvordan teknologien kan påvirke valgprosesser. Niels Schia og Bente Kalsnes, medlemmer av regjeringens ekspertgruppe, presenterte hovedfunnene fra rapporten om KI og valgpåvirkning.