Hopp til hovedinnhold

Besøkte Jølster etter raset

Det var svært dramatisk i sommer da det gikk jordras i Jølster. I dag besøkte Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon grenda Slåtten, og to av gårdene som ble rammet av skredet.

05.11.2019

Det var den 30. juli i år at store nedbørsmengder førte til raset som sperret mange mennesker inne i Jølster. Veiene var stengt og telefonlinjene var nede. Raset tok også bilen til en mann i 50-årne, som er antatt omkommet.
Man kan fremdeles se de store ødeleggelsene etter raset. Foto: Simen Løvberg Sund / Det kongelige hoff

Det var disse dramatiske hendelsene Kronprinsen fikk høre om da han i dag stod på tunet utenfor gårdene på Slåtten i Jølster. Her gikk raset rett forbi husveggene, og selv om ryddearbeidet har begynt ser man fremdeles de store ødeleggelsene som de store jordmassene førte med seg. 

I dag, tre måneder etter raset, har fremdeles ikke familiene på Slåtten flyttet tilbake til hjemmene sine.

Også politi, brannvesen, Røde Kors og en representant for de frivillige var tilstede og kunne fortelle om det krevende arbeidet som ble gjort i timene og dagene etter raset.


Oppfinnerkraft i Førde

Kronprinsen var også innom Reodorklubben i Førde. Dette er et initiativ som skal formidle glede og kunnskap rundt teknologi til barn og unge. Her kan unge lære alt fra 3D-printing og koding til å reparere ødelagte elektroniske gjenstander.
Victor Urnes har ledet arbeidet med å bygge den nye simulatoren. Foto: Simen Løvberg Sund / Det kongelige hoff 

Kronprinsen hadde gleden av å åpne Reodorklubbens nye hovedattraksjon. Med 17 år gamle Victor Urnes i spissen har en gruppe på 14 ungdommer (og noen litt eldre hjelpere) bygd en flysimulator selv Reodor Felgen hadde blitt stolt av.

Doningen ble behørig testet av Kronprinsen, og etter en flytur over Førde og forsøk på en «rulle» var det en imponert Kronprins som takket for besøket.

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook