Hopp til hovedinnhold

Norsk næringsliv i Qatar

I 50 år har det vært et vellykket næringssamarbeid mellom Norge og Qatar. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen representerte norske myndigheter under markeringen.

12.11.2019

Norsk Hydro var en industripionér da de som en av de første vestlige næringsaktørene etablerte seg i Qatar. I samarbeid med Qatar Petroleum ble Qatar Fertilizer Company grunnlagt i 1969. I dag er selskapet en av verdens største produsenter av nitrogengjødsel. Også Kongsberg Gruppen har nå store investeringer i Qatar, og Equinor er i ferd med å etablere seg.

Mandag inviterte Hydro, Yara, Kongsberg Gruppen og Equinor til feiring av 50 års næringssamarbeid mellom Norge og Qatar. 

50 års næringslivssamarbeid ble markert med en seremoni om formiddagen og middag på kvelden. Foto: Yara

Besøkte ILO 

Om ettermiddagen møtte Kronprins Haakon og Røe Isaksen Houtan Homayounpour som leder den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen ILOs kontor i Qatar. Kontoret åpnet i Doha i 2018, og har lagt ned et betydelig arbeid for å bedre arbeidsvilkårene og styrke rettighetene til de mange gjestearbeiderne i landet. Myndighetene har nå vedtatt en rekke lover som skal styrke arbeidstakernes rettigheter.

Kronprinsen i møte med Houtan Homayounpour, leder for ILOs kontor i Qatar. Foto: Guri Ofstad Varpe, Det kongelige hoff

Norge støtter ILOs arbeid med å utvikle og håndheve internasjonale arbeidsstandarder, og forventer også at norske selskap i utlandet opererer i tråd med disse. Dermed kan norske selskap - gjennom eksempel og krav til samarbeidspartnere - bidra til en positiv utvikling.

Drivhus

Kronprinsen fikk også anledning til å delta ved den offisielle åpningen av et høyteknologisk drivhus utenfor Doha. 

Qatar er avhengig av å importere store deler av maten de har behov for. Landet ønsker å bli mer selvforsynt, men det er vanskelig i et klima som i utgangspunktet ikke er så egnet for landbruk. Det nye drivhuset legger til rette for dyrking av mat året rundt og har maktet å redusere vannforbruket med opp mot 90 % - et viktig bidrag i et område der grunnvannsnivået er synkende.

Gjestene satte ned tomatplanter som markering av at drivhuset var offisielt åpnet. Foto: Guri Ofstad Varpe, Det kongelige hoff

Prosjektet er et samarbeid mellom Hassan Food, QAFCO og Yara. Yara ønsker å vise hvordan klimakontroll og beste praksis innenfor plantenæring kan gi betydelig bedre produktivitet og avlinger.

Kronprins Haakon fikk en omvisning i anlegget, der han både fikk se det avanserte systemet for klimastyring og hvordan det sto til med grønnsaker som ble plantet for to måneder siden. 

Avsluttet i Nasjonalmuseet

Om kvelden talte Kronprinsen under den store middagen som markerte industrisamarbeidet mellom Norge og Qatar - det som har vært og det som kan komme.

Kronprins Haakon pekte på hvordan samarbeidet hadde utviklet seg gjennom disse 50 årene, og hvordan videre samarbeid kan bidra til å løse felles utfordringer. Ved å dele kunnskap, ideer og teknologi kan vi finne gode løsninger i kampen mot global oppvarming og arbeidet for å nå FNs bærekraftsmål. 

Det nye drivhuset er et imponerende eksempel på et slikt samarbeid, konkluderte Kronprins Haakon. 

Her er hele Kronprinsens tale 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook