Besøkte fengsel
Hennes Majestet Dronningen besøkte i dag Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt i Oslo. Fengselet er et av fire fengsler i Norge med kun kvinnelige innsatte.
Bredtveit fengsel ligger i bydel Bjerke i Groruddalen i Oslo og har to avdelinger fordelt med 45 innsatte på avdeling med høyt sikkerhetsnivå og 19 på avdeling med lavt sikkerhetsnivå. Bredtveit mottar både varetekts-, doms- og forvaringsinnsatte.
Under Dronning Sonjas første besøk til Bredtveit fikk hun møte fengselets ledelse, ansatte og noen av de innsatte. Besøket ble innledet med en presentasjon av fengselet og dets virksomhet ved fengselsleder Doris Bakken og assisterende fengselsleder Siri Brock-Utne. I tillegg ga fengselspresten Elisabeth Kjetilstad en orientering om kunsten i kirken.
Dronning Sonja hilser på frisørlærling Laura under julebesøket til Bredtveit fengsel. Frisørsalongen Cup’n Cut er drevet av innsatte kvinner i fengselet.
Dronningen fikk blant annet se to av beboelsesavdelingene, arbeidsdriften og nyoppussede besøksrom med nylig utført kunstnerisk utsmykking. I beboelsesavdelingen og arbeidsdriften møtte hun innsatte som fortalte om hverdagen i fengselet.
I arbeidsdriften får de innsatte opplæring, en normal arbeidsdag og samvær med andre innsatte. Her viste de ansatte og innsatte hvordan de blant annet får jobbe med design og håndverk. I arbeidsdriften har de også en egen frisørsalong, Cup'n Cut, drevet av innsatte kvinner. Fengselet samarbeider også tett med NAV og skole for å gjøre overgangen til livet etter soning enklere.
Aktuelle saker

Den samiske arven
I Hattfjelldal, Aarborte på sørsamisk, ble Deres Majesteter Kongen og Dronningen ønsket velkommen av barn og unge som sang og snakket på sørsamisk og norsk. I denne kommunen på Helgeland har samisk og norsk kultur eksistert side om side i generasjoner.

– Godt å være i Nord-Norge igjen
Deres Majesteter Kongen og Dronningen innledet i dag fylkesturen i Nordland. – Vi puster så fritt her i nord – hvor det er så mye hav, fjell og himmel. Og helt spesielt mange hyggelige mennesker, sa Kong Harald, som holdt turens første tale.