Hopp til hovedinnhold

«Opplyst» på Nasjonalbiblioteket

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten åpnet Nasjonalbibliotekets nye, faste utstilling "Opplyst" i kveld. Utstillingen viser noen av de viktigste kulturuttrykkene i Norge fra 1100-tallet og fram til i dag.

27.02.2020

Utstillingen er satt sammen av manuskripter, bøker, filmer, musikk, tv- og radioklipp, plakater og småtrykk som har vært publisert i den norske offentligheten, og på denne måten vært med på forme vår nasjon. 

Feståpning

Selve feståpningen ble ledet av nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre i Nasjonalbibliotekets sal, Målstova. Her holdt blant annet Kultur- og likestillingsminister Abid Raja tale, Karpe (Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel) samtalte om sitt verk "Heisann Motebello" og Tuva Syvertsen og Erik Sollid spilte et utdrag fra "Draumkvedet".

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja talte under åpningen. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Glimt fra en kulturhistorie

Etter endt arrangement på scenen var tiden kommet for offisiell åpning ved Kronprins Haakon. Den foregikk i utstillingslokalet, der Aslak Sira Myhre viste fram høydepunkt den nye utstillingen. Ekstra oppmerksomhet fikk Magnus Lagabøtes landslov - Norges første riksdekkende lov, som trådte i kraft i 1274. Den praktfulle og rikt dekorerte utgaven som stilles ut er hentet hjem fra Danmark, der den har oppholdt seg i over 500 år.

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre viser utstillingen til Kronprins Haakon, kultur- og likestillingsminister Abid Raja og ordfører Marianne Borgen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Utstillingen favner bredt både når det gjelder form, uttrykk og publiseringstid. Her vil publikum kunne finne alt fra Norges eldste bok, Edvard Griegs håndskrevne partitur til a-mollkonserten, stemmesedler fra kongevalget i 1905, Roald Amundsens Sydpol-brev, Norges første internettside og Julie Andems SKAM-manus.

Tilgjengelig for publikum

Nasjonalbiblioteket skriver:
I Nasjonalbibliotekets samling finnes store deler av det som er gitt ut for offentligheten fra 1100-årene og fram til vår egen tid. Samlingen er vår nasjonale hukommelse, og her henter vi fortellinger om hvem vi er og hvor vi kommer fra.
Opplyst er en slik fortelling.

En stolt nasjonalbibliotekar viste fram kulturhistoriske perler fra fortid og nåtid. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Utstillingen skal være en fast installasjon hos Nasjonalbiblioteket i Oslo. Den kan besøkes gratis i bibliotekets åpningstid, og det er omvisning i utstillingen hver onsdag klokken 14.00 og lørdag klokken 12.00.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook