Hopp til hovedinnhold

Gratulerer med dagen!

Kongefamilien markerte Nasjonaldagen både i Asker og Oslo, og de sto på Slottsbalkongen da alle sang "Ja, vi elsker" klokken 13.00.

17.05.2020

På Slottet startet dagen som den alltid gjør 17. mai: Klokken 08.00, når klokkene i Rådhuset slår, heises Kongens festflagg. Bortsett fra dette var det en ganske annerledes 17. mai - for Kongefamilien som for alle andre. Men det var en dag med veldig mye fint. Av smittevernhensyn var ikke Kongefamiliens program gjort kjent i forkant, og kom som en overraskelse på mange.

Markerte i Asker

Vanligvis tar Kronprinsfamilien imot barnetoget i Asker på trappen utenfor Skaugum tidlig om morgenen 17. mai. I dag vandret de i stedet nedover alleen til porten der de møtte representanter for elever, kor og korps. 

Kronprinsfamilien kom vandrende nedover alleen på Skaugum. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I talen sin påpekte Askers ordfører Lene Conradi hvordan ordene man ofte hører i 17. mai-taler - honnørord om dugnadsånd, fellesskap og ivaretakelse akkurat denne 17. mai'en har fått en helt konkret og aktuell betydning.

Du kan se flere bilder fra 17. mai her

Kronprinsfamilien fikk også møte russepresidentene fra Asker, Bleiker, Nesbru og Røyken videregående skoler, og Kronprinsfamilien hadde med et eget banner i gave til russen. Banneret er en takk for hvordan russen har fulgt opp helserådene i en russetid som har blitt helt annerledes enn de forestilte seg.

Kronprinsfamilien hadde med et banner til russen - for å anerkjenne hvor godt de har fulgt opp smittevernrådene i russetiden. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Etter samlingen ved porten til Skaugum, bega Kronprinsfamilien seg på overraskelsesbesøk rundt i Asker. Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit tok plass i legendariske A1 og Prinsesse Ingrid Alexandra fulgte i den såkalte "Bryllupsbilen" - A5. Turen gikk til Solgården bo- og omsorgssenter, Borgenbråten bofellesskap og aktivitetssenter og et borettslag på Borgen.

Kronprinsparet på overraskelsesbesøk i Asker med A1. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff

"Ja, vi elsker" på Slottsplassen 

På Slottsplassen sto fanene fra 74 av Oslos skoler oppstilt. De fleste fanene hadde overnattet på Slottet, for så å bli båret ut på plassen av elever fra Vålerenga og Grünerløkka skoler. Skolene er begge 125 år i år, og skulle gått først i 17. mai-toget. 

 Faner fra Oslos skoler pyntet Slottsplassen. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Hans Majestet Kongens Gardes musikkorps, Det Norske Solistkor, Sølvguttene og Det Norske Jentekor var også på plass på Slottsplassen da klokken nærmet seg 13.00. Rett før klokken slo kom Kongefamilien ut på balkongen. Korene førte an da alle sang "Ja, vi elsker" på samme tid som hele landet ellers. 

Kongefamilien vinker fra Slottsbalkongen. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Oslos skolebarn kunne ikke gå i tog over Slottsplassen og vinke til Kongefamilien i dag. Men sammen med elevrådslederne fra Vålerenga og Grünerløkka kunne ordfører Marianne Borgen overrekke mer enn 3 500 tegninger og andre hilsener skolebarna har laget til Kongen og Dronningen. 

Garden vartet opp med både musikk og drill før Kongesangen avsluttet programmet på Slottsplassen.

Overraskelsesbesøk

Så ble det overraskelsesbesøk i Oslo også. Da seremonien på Slottsplassen var ferdig, tok Kongeparet plass i A1. Tett fulgt av Kronprinsparet i A5, kjørte Kongen og Dronningen ut av Slottets hovedport og nedover Karl Johans gate.

Kongeparet drar på overraskelsesbesøk i A1. Foto: Øivind Møller Bakken, Det kongelige hoff

I åpne veteranbiler gikk turen til Kampen omsorgssenter, Sofienberghjemmet på Grünerløkka og Ullevål sykehus, og kortesjen kom nok svært overraskende på mange.

Kronprinsparet i A5 utenfor barneavdelingen på Ullevål Sykehus. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kjøreturen i Oslo avsluttet Kongefamiliens program i dag.

Se flere bilder fra 17. mai

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook