Hopp til hovedinnhold

Brukes i kampen mot covid-19

Programvaren DHIS2 er blitt brukt til å overvåke malaria, tuberkolosa, HIV og ebola. Da covid-19-pandemien kom ble programvaren raskt tatt i bruk av WHO. I dag møtte Kronprinsparet søsknene Kristin og Jørn Braa som står bak.

13.01.2021

DHIS2 står for District Health Information Software og er en programvare som brukes til å overvåke blant annet smitte, vaksinering og barnedødelighet. Bak programvaren står de to UiO-forskerne Kristin og Jørn Braa som jobber sammen ved Institutt for informatikk.

Prisbelønnet arbeid

Verktøyet brukes i dag av omlag 2,3 milliarder mennesker over hele verden, fordelt på 72 land. Nylig fikk forskerne tildelt den prestisjefylte Roux-prisen for sitt arbeid med programvaren. I dag presenterte de dette viktige arbeidet for Kronprinsparet, og kunne fortelle om alle mulighetene som ligger i DHIS2.

- Jørn og Kristin har virkelig gjort et fantastisk arbeid. De har gjort en stor innsats som viser hva universitetet som institusjon kan bety når vi er på vårt beste. Arbeidet rundt HISP-programmet har virkelig gjort en forskjell for mennesker. Og da ikke bare ett menneske, men millioner av mennesker, sa rektor ved Universitetet i Oslo Svein Stølen da han introduserte forskersøsknene.

Kronprinsparet fikk en grundig innføring i hvordan forskerne ved UiO har utviklet verktøyet som i dag brukes i 72 land og 274 norske kommuner. 

Brukes i kampen mot covid-19

I dag bruker 37 land systemet til sporing og overvåkning av covid-19, blant annet i Norge. 274 norske kommuner har benyttet systemet til smittesporing siden april. I desember lanserte HISP en digital løsning for planlegging, monitorering og logistikk tilknyttet covid-vaksinering. 

- Gratulerer med alt dere har klart å få til. Det er imponerende. At dere har drevet dette frem med så mye entusiasme og energi. Det er mange mennesker som har fått bedre liv på grunn av dette arbeidet, sa Kronprins Haakon til forskerne og ba dem hilse til teamet sitt som de jobber med rundt i hele verden.

HISP har blitt finansiert av norske og internasjonale bistandsmidler siden 1994 og er NORADs største helseprosjekt. Programvaren ble nylig presentert av statsminister Erna Solberg som et kroneksempel på hvordan åpen teknologi kan styrke offentlige institusjoner.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook