Hopp til hovedinnhold

– Det er mye gull å hente

Nærmere 120 000 unge under 30 år står utenfor arbeid og skole. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten talte til kommunesektoren om hvordan ungdom kan føle tilhørighet til det samfunnet de er en del av.

02.03.2021

Kommunalpolitisk toppmøte arrangeres av Kommunenes Sentralforbund (KS) og ble i år en heldigital konferanse. Kommunale ledere over hele landet deltok.

– Takk for det viktige arbeidet dere gjør hver eneste dag! Og takk for at dere står sammen med ungdommene for at de skal lykkes! Og som dere vet – det er mye gull å hente, sa Kronprins Haakon i sin tale.

– Har ikke råd til å la så mange stå på utsiden

De aller fleste unge i Norge har det bra. Kronprinsregenten ønsket å rette søkelyset mot unge som faller utenfor arbeid, utdanning og aktivitet.

– Det at så mange unge står utenfor fellesskapene man får del i – gjennom arbeid og utdanning, er en av vår tids største utfordringer. Det er ikke bare et stort tap for alle dem som befinner seg i en slik situasjon – det er også et stort tap for alle oss andre og oss som samfunn. Vi har ganske enkelt ikke råd til å la så mange stå på utsiden, sa han.

Kronprins Haakon møtte Vilde Walderhaug (16) fra Drammen og Josué Illunga Kongolo (18) fra Søndre Land til en samtale om utenforskap. Foto: Skjermdump

Snakk med ungdommen

Til å snakke om unges hverdag og hva som er viktig for dem for å føle tilhørighet og livsmestring, hadde Kronprins Haakon intervjuet to unge mennesker han hadde blitt kjent med gjennom Kronprinsparets fond.

Vilde Walderhaug (16) deltar på Ung Invest – et fylkeskommunalt tilbud i Drammen for unge som i en periode har behov for en annen vei gjennom videregående opplæring.

Josué Illunga Kongolo (18) er elevrådsleder på Gjøvik videregående skole og Flyt-leder. Flyt er et pedagogisk opplegg for å bygge livsmestring, bli kjent med seg selv og ta gode valg i overgangen mellom ungdomsskole og videregående.

Rådene fra de unge oppsummert: Snakk med ungdommen, finn ut hvordan ungdom har det i dag. Og da blir tiltakene og hvordan dere gjør ting mer treffsikkert. Foto: Skjermdump

Konferansedeltakerne fikk se og høre samtalen som var tatt opp på video i forkant av konferansen. De unge snakket om viktigheten av lavterskel fritidstilbud for ungdommer, muligheten til å utforske hva man er god på, behovet for å roe ned stresset og presset fra alle kanter – og hvor viktig det er at voksne hører mer på ungdom når de skal bestemme hvordan ting skal gjøres for dem.

– På den måten vil de komme nærmere oss. Og da vil tiltakene de iverksetter treffe oss mer, være mer konkrete, sa Josué Illunga Kongolo.

 

Kronprins Haakons tale på Kommunalpolitisk toppmøte 2021. Foto: KS

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook