Hopp til hovedinnhold

Hans Nielsen Hauge 250 år

Hans Nielsen Hauge var lekpredikant, industrigründer og samfunnsbygger. I dag kunne Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen åpne besøkssenteret ved hans fødested utenfor Fredrikstad.

03.06.2021

Hans Nielsen Hauges Minde" ligger på gården i Rolvsøy der Hauge ble født for 250 år siden. 

- Hans Nielsen Hauge var en av de som la grunnlaget for det demokratiske Norge før Eidsvollsmennene satte navn på det. I en tid med store klasseforskjeller og all makt på få hender, satte Hauge i gang en bevegelse for frihet og likeverd. En bevegelse bygget på at alle mennesker var like mye verd: kvinner og menn, unge og eldre, rik og fattig, høy og lav, fremholdt Kronprins Haakon i sin tale.

Kronprinsparet klipper snoren til det nye besøkssenteret. Foto: Lise Åserud / NTB

Kronprinsparets besøk til Hauges fødested startet ved "åkeren" hvor Hauge hadde sin åndelige oppvåkning. Svein Høiden, lederen for jubileumskomiteen, fortalte om denne viktige hendelsen i Hauges liv før selskapet vandret opp til gården og "Hans Nielsen Hauges Minde".

Etter at Kronprinsen hadde erklært besøkssenteret for åpnet, fikk Kronprinsparet ta senteret nærmere i øyesyn. Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit fikk presentert flere sider av Hans Nielsen Hauges liv og virke. Utstillingen tar for seg hans oppvekst og bakgrunn og familiens historie på Rolvsøy. Kronprinsparet fikk også høre om Hauges brede virksomhet innenfor åndsliv, samfunnsengasjement og gründervirksomhet.

- Fortellingen om Hans Nielsen Hauge er en påminnelse til oss alle om å møte krefter som ønsker å skape endring med fredelige midler – på en måte som tåler ettertidens lys, sa Kronprins Haakon.

Svein Høiden viste Kronprinsparet omkring på museet. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Haugianerne

Lekpredikanten Hans Nielsen Hauge forkynte et trosbudskap basert på nåde og kjærlighet, ikke på dom og straff. Han ville at alle skulle lese bibelen selv og gjøre opp sin egen mening. 

Tilhengerne hans ble kalt haugianere, og bevegelsen ble grunnlagt i perioden 1796–1804 da Hauge drev omfattende aktivitet i store deler av landet. Hauge blir betegnet som den enkeltpersonen som har hatt størst innflytelse på norsk kirkeliv etter reformasjonen. 

Kronprinsen og Kronprinsessen fikk oppleve et utdrag av Haugemusikalen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Hans Nielsen Hauge ble arrestert og fengslet flere ganger for brudd på forbudet mot lekpredikanter å holde religiøse møter uten godkjenning fra den lokale sogneprest. Ved siden av sin religiøse virksomhet var Hans Nielsen opptatt av praktisk arbeid. Han så på lediggang som et onde som en kristen skulle unngå. Selv gikk han med strikketøy på landeveien og deltok i gårdsarbeid sammen med dem han bodde hos.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook