Hopp til hovedinnhold

Kongeparet imponert i Flåm

Denne uken besøker Kongeparet og Kongeskipet tre kommuner på Vestlandet. Turens første stopp var bygda Flåm, innerst i Aurlandsfjorden.

15.06.2021

Deres Majesteter Kongen og Dronningen besøker denne forsommeren kommunene Aurland, Hyllestad og Kinn for å få høre hvordan lokalsamfunn og næringsliv har blitt påvirket av pandemien. I karakteristisk vestlandsvær, med sol, vind og regn om hverandre, ankom Kongeparet og Kongeskipet Norge brygga i Flåm.

Vestlandsvær da Kongeskipet ankom Aurlandsfjorden. (Foto: Heiko Junge / NTB)

På brygga i Flåm ble Kongeparet tatt imot av ordfører Trygve Skjerdal. Vanligvis ville brygga her i bygda tatt imot rundt 4000 turister daglig fra både cruiseskip og reisende med Flåmsbanen, men det siste året har det vært stille dager i Aurland.

«Det har vært en lang maraton, uten at vi vet når det tar slutt, og det har nok tæret mye på folk. Og da har mange måttet omstille seg. Og det har de klart», sa Kongen etter besøket.

Ledet av ordføreren fikk Kongeparet en orientering om reiselivsnæringen i kommunen. (Foto: Simen Sund / Det kongelige hoff)

Utfordringer for turistnæringen under en pandemi

Kongeparet fikk en orientering om situasjonen i reiselivskommunen Aurland. Ordfører Trygve Skjerdal ledet an, og fortalte om en kommune som fikk store utfordringer da alle de utenlandske turistene uteble på grunn av pandemien. Både Aud Melås, gründer og eier av Flåmsbrygga, Sivert Bakk, driftssjef ved Flåmsbanen/ Flåm utvikling AS, og Tone Rønning Vike og Bjørn Vike som driver turisme og hotell på gardshotellet 29|2 Aurland, samt Erling Oppheim – daglig leder av Nærøyfjorden Verdsarvpark – orienterte. De fortalte om hvordan de har opplevd tiden under pandemien, og hvordan de har måtte omstille seg og tenke nytt. Orienteringen fant sted på Fretheim turisthotell. 

Fra New York til Flåm

Mot slutten av besøket i Flåm var Kongeparet på Ægir bryggeri. Der ble de tatt imot av gründer og daglig leder Evan E. Lewis. Lewis kommer opprinnelig fra New York, men kunne, på kav sognemål, fortelle historien om hvordan denne virksomheten har klart å etablere seg i den lille bygda og vokst til å bli en populær leverandør over store deler av landet.

Kongeparet fikk høre om reisen til det populære bryggeriet Ægir. (Foto: NTB / Heiko Junge)

«Det er imponerende hvor kreative mennesker er i en vanskelig situasjon. Og gitt de forholdene vi har levd med det siste året, klarer de allikevel å tenke nytt og fremtidsrettet. Det er veldig bra.» avsluttet Dronningen før ferden med Kongeskipet gikk videre, gjennom verdenarvfjorden Nærøyfjorden, med retning mot Hyllestad.  

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook