Hopp til hovedinnhold

Feiret boligbyggelagene

– Norske Boligbyggelags Landsforbund er en viktig samfunnsaktør som jeg med stor glede ønsker gratulerer med de første 75 årene, sa H.K.H. Kronprinsregenten i sin hilsningstale til jubilanten.

17.11.2021

Markeringen av Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) sitt 75-årsjubileum fant sted på The Hub i Oslo i formiddag.

Ved ankomst ble Kronprins Haakon tatt imot av Oslos varaordfører Abdullah Alsabeehg, NBBLs administrerende direktør Bård Folke Fredriksen og styreleder Kristin Leiros i NBBL.

Kronprins Haakon taler til jubilanten. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

– Et hjem er en forutsetning for å kunne ta vare på seg selv og sine nærmeste. En forutsetning for å kunne livnære seg og bidra i felleskapet. Derfor er det å bygge boliger også samfunnsbygging, sa Kronprins Haakon i sin tale.

Gjenreisingen etter krigen

NBBL ble stiftet etter andre verdenskrig da det var et stort behov for å gjenreise landet og bygge 100 000 nye boliger.

– Når vi snakker om gjenreisingen av landet etter krigen, var boligbygging et av de viktigste og mest håndfaste eksemplene på hva dette handlet om, sa Kronprins Haakon videre.

Kong Haakon talte om bolignøden

Kronprinsen oldefar, Kong Haakon, var svært opptatt av at landet måtte gjenoppbygges slik at folk fikk hus å flytte inn i. I forbindelse med 80-årsdagen sin i 1952 sa han:

«Siden krigen har jeg fått mange brev hvor folk rundt omkring i landet har spurt om det ikke var mulig for meg å skaffe dem bolig. Dessverre var det umulig for meg å etterkomme anmodningene. Men vi må ta dette spørsmålet opp, fordi det er så mange landsmenn som lider fordi de ikke har kunnet få sitt eget hjem.»

Han avsluttet med å si: «Jeg vil ønske at enhver nordmann skal kunne få sitt eget hjem, slik at vi alle sammen kan si at Norge er et lykkelig land.»

Kong Haakon var opptatt av at landets skulle gjenreises etter andre verdenskrig, og Kongen fulgte med på utbyggingen under sine besøk i Norge. Foto: NTB arkiv

I talen sin trakk Kronprinsregenten en linje fra sin oldefar og fram til dagens samfunn.

– Vi trenger hus og tak over hodet som en trygg ramme rundt livene våre. Et sted vi kan trives. Vi trenger kvalitet, kunnskap og relevant kompetanse blant alle som forvalter dette viktige ansvaret på vegne av oss alle. Derfor er Norske Boligbyggelags Landsforbund en viktig samfunnsaktør som jeg med stor glede ønsker gratulerer med de første 75 årene, sa han.

Fra boligmangel til bolig for alle

Rapperen Ugbad Yusuf Mustafa Noor – kjent under artistnavnet Musti – entret scenen etter Kronprinsregents tale, og programmet fortsatte med hilsningstale av boligminister Bjørn Arild Gram og en gjennomgang av boligbyggelagene og NBBLs historie av arkitekturhistoriker Anne-Kristine Kronborg og tidligere avdelingsdirektør Tore Johannesen. 

Komikeren Marte Leivestad fremførte humorinnslaget «Boligjakt og singelliv». Tidligere direktør i OBOS Martin Mæland og tidligere styreleder i HSB Sverige Gun-Britt Mårtensson snakket om norske og svenske erfaringer innen boligkooperasjonen.

Unge i boligmarkedet

Unge sliter med å komme seg inn på boligmarkedet. Avslutningsvis snakket Kronprins Haakon med tre unge om drømmen om å komme inn på boligmarkedet.

Marita Bjerketvedt fra Bærum bor hjemme hos sin mor mens hun sparer til egenkapital for å kjøpe bolig, Jøran Bjerksetmyr fra Trondheim har kjøpt ved hjelp av TOBBs Leie-før-Eie og Solveig Haug fra Oslo har kjøpt en eldre borettslagsbolig i utkanten av Oslo med hjelp fra foreldre.

Kronprins Haakon i samtale med de tre unge boligkjøperne Jøran Bjerksetmyr, Marita Bjerketvedt og Solveig Haug. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Om NBBL

NBBL er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som har til formål å samle boligbyggelag i Norge og arbeide for deres felles interesser. NBBL, boligbyggelagene og de tilsluttede borettslagene utgjør til sammen boligsamvirket.

Til tross for store omstillinger med opp- og nedturer i markedet gjennom årenes løp, er boligsamvirket fortsatt en betydelig boligaktør og samfunnsbygger. Boligbyggelagene bidro i fjor til å igangsette i underkant av 3000 boliger eller rundt 10 prosent av alle boligene som bygges.

Norske Boligbyggelags Landsforbund er blant landets største medlemsorganisasjoner. I dag er 41 boligbyggelag tilsluttet NBBL. Disse forvalter 14 700 borettslag og sameier med til sammen over 1 135 000 enkeltmedlemmer.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook