Hopp til hovedinnhold

Takkegudstjeneste for Desmond Tutu

Kronprinsparet var i ettermiddag til stede på en minnegudstjeneste for erkebiskop Desmond Mpilo Tutu i Oslo domkirke.

09.01.2022

Den sørafrikanske menneskerettighetsaktivisten døde 26. desember 2021, 90 år gammel.

Hans Majestet Kongen kondolerte på vegne av Kongefamilien da hans bortgang ble kjent.

– Det er med sorg vi har mottatt budskapet om at erkebiskop Desmond Mpilo Tutu er gått bort. Han var en viktig person i kampen mot apartheid i Sør-Afrika. Våre tanker går til det sørafrikanske folket som har mistet en viktig stemme for rettferdighet, og til hans nærmeste som har mistet en ektemann, far og bestefar.

I Oslo domkirke ble det i dag invitert til gudstjeneste i takknemlighet for hans liv og virke.

Kronprins Haakon, Kronprinsesse Mette-Marit og statsminister Jonas Gahr Støre under takkegudstjenesten for den sørafrikanske kirkelederen, aktivisten og nobelprisvinneren Desmond Mpilo Tutu. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Tutu ledet sitt folk til frihet og forsoning. Han ble et ikon – et tegn på håp – for hele verden. For kamp for menneskeverd og menneskerettigheter, sa preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit, ved starten av gudstjenesten.

– Mange har mye å takke han for, også vi her i Norge, i Den norske kirken. Desmond Tutu ga oss alle – på sin helt spesielle måte – inspirasjon, mot og tro på at det nytter å jobbe for en bedre verden. Han ble litt vår erkebiskop også.

Demond Tutu mottok Nobels fredspris i 1984 for sin kamp for rettferdighet og mot apartheid. Han var den første svarte afrikaner som ble erkebiskop og overhode for den anglikanske kirken i Sør-Afrika. Denne stillingen hadde han fram til 1996. Tutu ble kjent for å ha lansert begrepet «regnbuenasjon» om Sør-Afrikas befolkning, som en motsats til begrepet apartheid. 

Den sørafrikanske kirkelederen, aktivisten og nobelprisvinneren Desmond Mpilo Tutu. Foto: REUTERS/Mike Hutchings

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsregenten og Kronprinsessen var til stede i gudstjenesten sammen med representanter for det offisielle Norge, Den norske kirke og andre trossamfunn.

Statsminister Jonas Gahr Støre talte på vegne av regjeringen. I tillegg var det hilsener ved leder for Den Norske Nobelkomite Berit Reiss-Andersen, leder av Mellomkirkelig råd Kristine Sandmæl og generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp som alle løftet hans arbeid for likeverd, rettferdighet, fred og forsoning.

Nosizwe Baqwa fremfører Xhosa-hymnen «Lizalis´idinga lakho» (Oppfyll løftet ditt) sammen med Mariama Astrid Ndure. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Elever ved Rønningen folkehøgskole fremførte salmen «Thuma Mina» (Send meg), og Nosizwe Baqwa og Mariama Astrid Ndure sang Xhosa-hymnen «Lizalis´idinga lakho» (Oppfyll løftet ditt). Etter Trond Bakkevigs preken reiste forsamlingen og Oslo domkor seg og sang med på Sør-Afrikas nasjonalsang.

Gudstjenesten ble avsluttet med bønn, lystenning og sangene «We shall overcome» og «Deilig er jorden».

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook