Hopp til hovedinnhold

Besøkte humanitære organisasjoner

 Norge har fordømt invasjonen og støtter Ukraina på flere måter. Ett av områdene Norge bidrar er ved å øke støtten til dyktige humanitære organisasjoner som dere, som hjelper mennesker i nød, sa Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten da han i dag møtte Redd Barna, Røde Kors og Flyktninghjelpen - tre av organisasjonene som jobber i Ukraina og i nabolandene.

02.03.2022

Kronprinsregenten fikk en orientering om den alvorlige humanitære situasjonen i Ukraina, og møttegeneralsekretæren i Redd Barna, Birgitte Lange, generalsekretæren i Flyktninghjelpen, Jan Egeland og utenlandssjefen i Norges Røde Kors, Jørgen Haldorsen. Viktige temaer for orienteringen var beskyttelse av barn i den pågående krigen, situasjonen for mennesker på flukt i og fra Ukraina, og arbeidet i konfliktsonene. 

Jan Egeland i Flyktninghjelpen fortalte at deres folk i Ukraina rapporterer om fryktelige forhold mange steder i Ukraina, og at det hver dag kommer mellom hundre tusen og to hundre tusen nye flyktninger.

– Vi må forvente flere millioner flyktninger, og må være forberedt på mange flyktninger til Norge også. Men ikke minst, det er en grusom situasjon for alle de som ikke kan flykte; eldre, syke og funksjonshemmede, understreket Egeland.

I møtet med Kronprinsregenten deltok utenlandssjef i Røde Kors, Jørgen Haldorsen, generalsekretær i Redd Barna, Birgitte Lange og generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland. Foto: Røde Kors.

Birgitte Lange i Redd Barna la vekt på at det er syv millioner barn i Ukraina, og at de alle er påvirket av krigen.

– Barn er drept, skadet og har traumer. Barn må forlate fedrene sine, noen kommer bort fra familien sin på flukt, og de opplever at foreldrene mister all inntekt, fortalte Lange.

Jørgen Haldorsen i Røde Kors sa at det ukrainske Røde Kors nå først og fremst jobbet med å skaffe vann og mat til folk som sitter i bomberom og kjellere, og at Røde Kors også jobber i nabolandene dit alle flyktningene er på vei.

– Situasjonen er uoversiktlig, og mange klarer verken å finne familiene sine eller en trygg fluktrute, avsluttet Haldorsen.

Takket organisasjonene

Kronprinsregenten takket organisasjonene for det viktige arbeidet de gjør. Under pressemøtet i etterkant av orienteringen beskrev han situasjonen som alvorlig, kaotisk og vanskelig.

– Det er krig i Europa. Det er utrolig dramatisk. Mennesker blir drept og folk er på flukt. Men det er også mange som kjemper og gjør motstand, sa Kronprinsregenten, og oppfordret nordmenn til å ta vare på hverandre.

– Det er viktig at vi tar vare på hverandre, og at vi bevarer humaniteten vår. At vi klarer å se mennesker som det de er: mennesker. Både ukrainske og russiske mennesker skal føle seg trygge i Norge.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook