Kongelig polarhelt hedret med utstilling
I nærvær av Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen åpnet Hans Fyrstelige Høyhet Fyrst Albert II av Monaco i ettermiddag utstillingen «Sailing the Sea of Science» ved polarskuta «Gjøa» på Frammuseet i Oslo. Utstillingen markerer at det er 100 år siden fyrst Albert I gikk bort.
Fyrsten var en vellykket oppdagelsesreisende og leder av et stort antall vitenskapelige ekspedisjoner - ikke minst til Svalbard i perioden 1898–1907.
Utstillingen på Frammuseet viser fyrst Alberts, og de tidlige norske, ekspedisjoner til Svalbard. Dagens monegaskiske monark er tippoldebarn til fyrst Albert I.
– Ekspedisjonene til Svalbard var viktige i seg selv, men kan også sees på som fødselshjelp til de norske vitenskapelige undersøkelser av Svalbard. Da den norske regjeringen ikke ga midler til utforskningen av Svalbard, inkluderte fyrst Albert I en avdeling med norske forskere under ledelse av Gunnar Isachsen, kjent fra hans deltakelse på Andre Fram-ferd. Hanna Resvoll-Holmsen, en av Norges første kvinnelige forskere i polområdene, deltok på disse ekspedisjonene, sa direktør Geir Kløver ved Frammuseet.
Frammuseets Olav Orheim og Geir Kløver holdt båndet da Fyrst Albert foretok den offisielle åpningen av utstilling om Fyrst Albert I. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff
Fyrstefamilien er på offisielt besøk til Norge. De skal besøke Svalbard og de områdene der Fyrst Albert I hadde sine ekspedisjoner senere denne uken.
Privat lunsj
Deres Majesteter Kongen og Dronningen holdt i ettermiddag en privat lunsj på Bygdø Kongsgård for Fyrst Albert, Fyrstinne Charlène, arveprins Jacques and Princess Gabriella. Kronprinsparet og Prinsesse Märtha Louise var også til stede under den private lunsjen.
Under en privat lunsj på Bygdø Kongsgård fikk Kongeparet en statuett av polarforskeren Fyrst Albert I i gave fra Fyrsteparet. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff
Bidro til norsk forskning
Den norske deltakelsen på Albert Is ekspedisjoner førte til årlig norsk forskning og tilstedeværelse på Svalbard, som blant annet bidro til norsk suverenitet over Svalbard gjennom Svalbard-traktaten. Denne innsatsen på Svalbard førte også til etableringen av en statlig institusjon dedikert til forskning i polarområdene, som senere ble Norsk Polarinstitutt.
Etterkommere etter to av nordmennene som deltok på fyrstens ekspedisjoner på Svalbard, var til stede under åpningen og fikk møte både Kronprins Haakon og det monegaske Fyrsteparet.
Kronprins Haakon møtte barnebarn til polfareren Gunnar Isachsen som deltok på en av ekspedisjonene til Fyrst Albert I. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff
Hennes Fyrstelige Høyhet Fyrstinne Charlène og parets to barn, arveprins Jacques og Prinsesse Gabriella deltok også under utstillingsåpningen på Frammuseet.
Havstudier
Fyrst Albert viet mye av sitt liv til studiet av sjøer og hav. I en alder av 22 år startet han en karriere i den relativt nye vitenskapen oseanografi, og han forstod betydningen av forholdet mellom levende vesener og deres miljø og utviklet en rekke teknikker og instrumenter for måling og utforsking. Fyrsten Albert var også «pådriver og arkitekt» for den oseanografiske vitenskap, som han medvirket til å skape. Hans innsats på Svalbard ble hedret med navngivning av Albert Is land på Spitsbergen.
– Min tippoldefar ønsket at Monaco skulle ha et oseanografisk institutt med en klar målsetning: å fremme, elske og beskytte havområdene. I dag ser vi hvor relevant, fremtidsrettet og betydningsfull den visjonen var, har Fyrst Albert II uttalt tidligere.
Aktuelle saker
Gjestebud på Skaugum
Deres Kongelige Høyheter Kronprinsparet holdt gjestebud på Skaugum med tema ung psykisk helse. Gjestebudet ble arrangert i samarbeid med Rådet for psykisk helse.
Åpning av Holmliaseminaret
Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon var til stede ved åpningen av Holmliaseminaret 2024 i bydel Søndre Nordstrand i Oslo. Han møtte også 60 engasjerte ungdommer fra bydelen.