Hopp til hovedinnhold

Litteratursamtale på Lillestrøm bibliotek

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen var i kveld til stede under en litteratursamtale på Lillestrøm bibliotek. Jan Grue, Ella Marie Hætta Isaksen og Abid Raja snakket om representasjonsrollen og forventninger.

31.08.2022

Denne uken åpnet Kulturkvartalene og det nye biblioteket i Lillestrøm dørene for publikum. I anledning åpningen ble det i kveld arrangert forfattersamtale på biblioteket. 

Utenfor biblioteket ble Kronprinsesse Mette-Marit møtt med sang fra barnekoret Skedsmo Young Voices. Biblioteksjef Sølvi Tellefsen ledsaget Kronprinsessen, statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland, ordfører Jørgen Vik i Lillestrøm kommune og politimester Ida Melbo Øystese inn i det nye biblioteket. 

Barnekoret Skedsmo Young Voices sang utenfor inngangen til Lillestrøm bibiliotek. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff.
I kultursalen var det duket for en samtale mellom forfatterne Jan Grue, Abid Raja og Ella Marie Hætta Isaksen, ledet av skuespiller, komiker og programleder Lisa Tønne. 

Tema for samtalen "Jeg er ikke din...!" var representasjonsrollen, vekten av andres forventninger til deg og litteraturen som "redningsplanke". Hva innebærer det for et menneske å alltid skulle fronte og forbindes med en sak? 

Å skulle snakke på vegne av andre

De tre forfatterne fortalte om hvordan de, gjennom sine bøker, har delt historier om egen sårbarhet og tanker rundt forventninger og det å forbindes med en sak. De fortalte om hvordan det føles å være sitt eget individ når det også forventes at man snakker på vegne av en gruppe i samfunnet.

Komiker og skuespiller Lisa Tønne i samtale med musiker og forfatter Ella Marie Hætta Isaksen, politiker og forfatter Abid Raja og forfatter og professor Jan Grue. Foto: Javad Parsa, NTB.

Samtalen dreide seg også om hvordan litteraturen kan gjøre at vi ser både innover og utover oss selv - og fellesskapet man kan føle ved å oppdage at man ikke er alene om å tenke disse tankene ble diskutert. 

Raja, Grue og Hætta Isaksen trakk frem viktigheten av å finne historier man kan identifisere seg med i litteraturen. De delte også erfaringer knyttet til forventningen om å fylle en rolle som minoritet og noen av fordommene man møter på i møte med disse forventningene.

Etter samtalen ble Kronprinsessen og forfatterne tildelt hvert sitt gull-lånekort til biblioteket av seksjonsleder for Lillestrømbibliotekene Ragnhild Malfang. 

Nye Lillestrøm bibliotek er en del av det nye Kulturkvartalet i Lillestrøm sentrum. Her jobbes det for å skape møteplasser basert på bærekraft, inkludering og fellesskap. Åpningen av det nye biblioteket og Kulturkvartalet markeres med program og arrangementer gjennom hele uken. 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook