Hopp til hovedinnhold

Møte med "Sangerprinsen" - Kongen vi aldri fikk

Klokken 11.00 den 24. september 1852 døde Prins Gustaf på Slottet i Oslo, bare 25 år gammel. Han var sønn av Kong Oscar I og Dronning Joséphine og en anerkjent komponist. Han kunne blitt Kong Gustaf I av Norge. Slik ble det ikke.

06.09.2022

I år er det 170 år siden den svensk-norske prinsen døde. For å belyse historien, inviteres publikum til et åpent arrangement i Slottskapellet lørdag 24. september klokken 11.00, med spennende foredrag og Prinsens egen musikk.

Med innlegg fra fagleder Sandra Lorentzen, forfatter Odd Inge Skjævesland og professor Thomas Thiis-Evensen vil publikum bli kjent med flere sider av Sangerprinsens liv. Prinsens musikk blir fremført av Kåre Nordstoga, Per Anders Håvelsrud og Guldbergs akademiske kor. Avslutningsvis vil den svenske universitetshistorikeren Carl Frängsmyr fortelle om markeringene av Sangerprinsen i Uppsala.

Gratis arrangement

Arrangementet er laget i samarbeid med Den Svenska Kyrkan og vil vare i 1,5 time. Det er gratis å delta, men det er begrenset antall plasser og derfor har det vært bindende påmelding via elektronisk skjema.

Nå er påmeldingsfristen ute - men, det er ledige plasser. Disse deles ut til frammøtte ved Slottskapellet fra 10.30 lørdag 24. september. Alle deltagere må vise legitimasjon ved ankomst. Inngangen til Slottskapellet er på Slottets nordside (mot Wergelandsveien). Vi ber om at alle deltakere er på plass i kapellet innen klokken 10.50.

Sangerprinsen

Prins Gustaf var bare 25 år gammel da han døde. Til tross for sitt korte liv, fullførte Prinsen 50 komposisjoner hvorav en rekke fremdeles spilles. Den sterke musikkinteressen gjorde at han i Norge og Sverige gikk under navnet "Sangerprinsen". Likevel er Prinsens historie lite kjent i Norge i dag.

- Det er viktig for oss å belyse vår felles og fremdeles relativt ukjente kulturarv. Flere ildsjeler har engasjert seg i å belyse temaet og vi takker alle involverte i arrangementet, sier Gunhild Varvin, sjef De kongelige samlinger.

Kong Oscar og Dronning Joséphines nest eldste sønn hadde en meget sterk lidenskap for musikk, historie og internasjonal politikk. Dette tilfører interessante elementer fra vår relativt ukjente norske Bernadotte-historie.

Uppsala: Avduking av statuen av "sangerprinsen" Prins Gustaf, laget av Carl Eldh. Foto: De kongelige samlinger

Fullt program

Dørene åpnes klokken 10.30 og programmet starter klokken 11.00. Vi ber om at alle er på plass i Slottskapellet senest klokken 10.55. Inngangen er på nordsiden av Slottet (retning Wergelandsveien).

 Programmet er som følger:

  • Orgel ved organist Kåre Nordstoga: "Mina lefnadstimmar stupa".
  • Velkommen ved fagleder kuratering og formidling Sandra Lorentzen fra De kongelige samlinger.
  • Orgel ved Kåre Nordstoga: "Sorgmarch – mig sjelf tillegnad".
  • Foredrag ved Gustaf-biografen Odd Inge Skjævesland: Om Bernadottene og Gustafs virke i Norge og Prinsens begravelse i Slottskapellet.
  • Orgel ved Per Anders Håvelsrud organist i Svenska Kyrkan: "Tidens flykt".
  • Foredrag ved professor dr.philos. Thomas Thiis-Evensen: Slottet som symbol.
  • Orgel ved Per Anders Håvelsrud: "Aftonhymn".
  • Innlegg ved universitetshistoriker Carl Frängsmyr: Sorgmarkeringen 29. september 2022 ved Uppsala Universitet.
  • Korsang ved ensemble fra Guldbergs Akademiske Kor: "Morgenhymn", "Vårsång" og "Studentsången".

Slottskapellet

Valget av Slottskapellet som sted for markeringen er ikke tilfeldig. I 1825 la Prins Gustafs farfar, Kong Carl Johan, ned Slottets grunnstein under alteret her - hvor begravelsesseremonien for sønnesønnen skulle finne sted 27 år senere.

Prinsen døde i et av sine rom ikke langt fra Slottskapellet. Det førte til at Prinsens yngre bror, Prins Oscar, ble neste tronarving etter daværende Kronprins Carl. Han ble Kong Oscar II av Norge i 1872.

 


Teksten om påmelding endret 23. september etter fristens utløp.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook