Hopp til hovedinnhold

– Den er høyst fortjent

Hennes Majestet Dronning Sonja sto for overrekkelsen av Foreningen Nordens språkpris til Hennes Majestet Dronning Margrethe av Danmark i dag.

26.09.2022

Dronning Margrethe snakker med stolthet om de nordiske språkene og får prisen for sitt glødende engasjement for å bevare språkforståelse i Norden.

– Kjære Dronning Margrethe. Kjære Daisy. Det er en stor glede for meg å kunne få overrekke deg denne prisen. Den er høyst fortjent, sa Dronning Sonja – og fortsatte.

– Gjennom mange års vennskap – og ikke minst på våre skiturer gjennom 20 år – har jeg hatt gleden av å få nyte godt av ditt sprudlende, levende forhold til de nordiske språk, sa hun og trakk fram ulike eksempler på Dronning Margrethes bidrag til situasjonskomikk og språklig fantasi på turene i den norske fjellheimen.

Dronning Margrethe mottar Foreningen Nordens språkpris for 2022. Dronning Sonja overrekker prisen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Les Dronningens tale her

– Du er et forbilde for oss alle med din bevisste bruk av språket – og din kunnskap om våre felles kulturelle, språklige og historiske røtter. På denne måten bidrar du til å gjøre de nordiske folk tryggere på sin identitet i et felleskap av nasjoner med nære bånd. Det trenger vi, sa Dronning Sonja før hun inviterte Dronning Margrethe fram for å motta prisen og avduke maleriet “Lys over fjellet” av Ørnulf Opdahl.

Dronning Margrethe takket for prisen og sa at hun både var veldig glad for og stolt over å motta den.

– Jeg har alltid følt at det har vært viktig at vi kan forstå hverandres språk, understreket Dronningen.

Dronning Sonja og Dronning Margrethe sammen med Foreningen Nordens generalsekretær Espen Stedje og styreleder Tone Wilhelmsen Trøen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Styreleder Tone Wilhelmsen Trøen i Foreningen Norden leste opp juryens begrunnelse – hvor det blant annet står at Dronning Margrethe er en viktig stemme for nordisk samarbeid, fellesskap og språk.

Siden 2010 har Foreningen Norden delt ut sin språkpris til en person eller institusjon som har bidratt til økt språkforståelse på tvers av landegrensene i Norden.

Prisen for 2022 ble delt ut under et arrangement i Foreningen Nordens Hus i Oslo. Til stede var også tidligere prisvinnere som programlederen Fredrik Skavlan, sangeren Victor Leksell og skuespillerne Ghita Nørby, Sofie Gråbøl og Inger Nilsson.

På kvelden deltok Dronning Margrethe og Dronning Sonja på en gallamiddag på Grand Hotel i anledning utdelingen.

Dronning Margrethe og Dronning Sonja ankommer festmiddag på Grand Hotel. Foto: Tore Skaar / Foreningen Norden

Dronning Margrethe holdt en tale om morsomme språklige forskjeller, men også hvor viktig det er å bruke skandinaviske språk i møte med hverandre – og legge ned en ekstra innsats for å gjøre seg forstått. Foto: Tore Skaar / Foreningen Norden

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook