Hopp til hovedinnhold

Minnes kroningen av Dronning Elizabeth

Prinsesse Astrid, fru Ferner minnes med glede kroningen av Dronning Elizabeth. Prinsessen representerte Kongehuset sammen med sine foreldre Kronprins Olav og Kronprinsesse Märtha under seremonien i Westminster Abbey for snart 70 år siden.

06.05.2023

– Det var et magisk øyeblikk da kronen ble plassert på Dronning Elizabeths hode av erkebiskopen av Canterbury. Deretter snudde Dronningen seg mot folket som var samlet i den fullsatte kirken. Kroningen er nok et av de største minnene i mitt liv, forteller Prinsesse Astrid.

Hun er en av få gjenlevende tidsvitner som var til stede den historiske dagen, 2. juni 1953. Prinsessen kom til London med Kongeskipet «Norge» sammen med sine foreldre. På Westminster Pier ble Kronprins Olav, Kronprinsesse Märtha og Prinsesse Astrid tatt imot av Dronning Elizabeths ektemann, Prins Philip – Hertug av Edinburgh.

Kroningen av Deres Majesteter Kong Charles III og Dronning Camilla skal Prinsesse Astrid følge på TV-overføringene fra London. Denne gangen er det Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen som representerer Kongehuset.

Hertugen av Edinburgh – Prins Philip – tok imot Prinsesse Astrid, fru Ferner og Kronprinsesse Märtha da de kom med Kongeskipet «Norge» til Westminster Pier i London for å delta ved kroningen av Dronning Elizabeth for snart 70 år siden. Foto: AP/NTB

Ingen monarker

– Det var ingen monarker til stede den gang. Dette fordi det ikke skal være noen som er høyere i rang enn monarken som skal krones. En ny monark rangerer lavere enn monarker som har sittet på tronen lenger. Det var bakgrunnen for at det ikke var regjerende monarker tilstede i 1953, forteller Prinsessen.

For en ung prinsesse på 21 år var det stort å være med på kroningen og all feiringen i datidens London.

– Jeg husker at jeg synes alt var storslått. Mange i flotte kjoler og uniformer fra hele verden. Byen var pent pyntet og det var god stemning blant de mange tusener som var ute i gatene.

Tidlig ute

– Jeg kom tidlig til kirken, og var så heldig at jeg fikk lov til å gå opp til regaliene å se på dem. Det var et uforglemmelig minne å stå så nær kronen, septeret og alle de andre riksregaliene. Hele seremonien var flott, men høydepunktet var da Kronen ble satt på Dronningens hode før hun snudde seg mot folket – slik at vi alle fikk se henne med kronen på hodet.

Inne i Westminster Abbey var Prinsesse Astrid plassert langt fra sine foreldre.

– Jeg satt ved siden av Lord Louis Mountbatten. Fra der jeg satt kunne jeg ikke se mine foreldre – men heldigvis klarte jeg å gå ut av kirken sammen med dem da de passerte stedet jeg satt. Jeg lurte nemlig på hvordan jeg skulle komme meg fra kirken, da jeg ikke hadde egen bil. Det løste seg da mor og far kom forbi.

Vakte oppsikt

Prinsessen minnes at det var representanter fra de fleste av verdens nasjoner.

– Mange hadde kledd seg i flotte tradisjonsrike nasjonaldrakter. Fra Etiopia var det noen som kom i hele løvefeller. Og så husker jeg Dronning Sãlote Tuou fra Tonga. Vakkert kledd i tongalesisk nasjonaldrakt laget av blant annet palmeblader. Det vakte oppsikt at Dronningen fra Tonga kjørte i åpen vogn i striregn under kortesjen. Hun skal ha nektet å ta opp kalesjen og kjørte i åpen vogn i øsende regn til stor jubel fra alle tilskuerne, avslutter Prinsesse Astrid, fru Ferner.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook