Hopp til hovedinnhold

Abelprisen til argentinsk matematiker

Luis Caffarelli mottok Abelprisen av Hans Majestet Kong Harald under en høytidelig seremoni i Universitetets Aula i ettermiddag. Han fikk prisen for matematikk som beskriver naturens lover.

23.05.2023

Luis A. Caffarelli ved University of Texas i Austin, USA, er den første latinamerikaner som mottar prisen. Caffarelli ble født i Buenos Aires i Argentina, i 1948, og studerte matematikk ved Universitetet i Buenos Aires.

Kong Harald tok imot Luis Caffarelli i audiens på Slottet tidligere på dagen. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Det Norske Videnskaps-Akademi begrunner avgjørelsen om å gi ham prisen med “hans banebrytende bidrag til regularitetsteori for ikke-lineære partielle differensialligninger inkludert fri randverdiproblemer og Monge–Ampère-ligningen».

Caffarellis arbeid gjør det mulig å forstå hva som skjer på randen mellom to stoffer. Et eksempel på dette er is som smelter til vann. Det kan også være det som skjer med gass- og væskestrømmer i porøse medier, som olje i kontakt med en porøs bergart.

Kong Harald deler ut Abelprisen 2023 til Luis Caffarelli i Universitetets Aula i Oslo. Foto: NTB/Abelprize

Abelprisen er oppkalt etter Niels Henrik Abel, Norges største matematiker gjennom tidene. Abel satte varige spor i den matematiske verden. Matematikken hans har vært grunnleggende for en rekke teknologiske gjennombrudd, blant annet for internetts fremvekst.

Abelprisen ble etablert av Stortinget i 2002, i forbindelse med 200-årsjubileet for hans fødsel.

Birgitta Elisa Oftestad og Per Arne Glorvigen spilte under prisseremonien, fra klassisk norsk til argentinsk tango. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook