Hopp til hovedinnhold

15 dager med festspill i Bergen

Deres Majesteter Kongen og Dronningen var til stede under åpningen av Festspillene i Bergen på Festplassen i dag. Årets festspill ble åpnet med og av Bergens befolkning på en 60 meter lang gul catwalk.

24.05.2023

For 71. gang skal musikk, kunst og ulike kulturopplevelser fylle Bergen de kommende 15 dagene. Festspillene i Bergen ble åpnet med et storslått utendørs åpningsarrangement på Festplassen. Tradisjon tro ble det taler og allsang av «Nystemten» og «Ja, vi elsker», før det var duket for forestillingen "What is the City but the People» - en feiring av menneskene i byen.

Kong Harald og Dronning Sonja ble tatt imot av statsforvalter Liv Signe Navarsete, ordfører i Bergen Linn Kristin Engø og politimester Kaare Songstad. De ble også møtt av kulturminister Anette Trettebergstuen, fylkesordfører Jon Askeland, styreleder for Festspillene Thorhild Widvey og Festspilldirektør Lars Petter Hagen. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff

På en gul, 60 meter lang catwalk på Festplassen tok ulike bergensere over rampelyset, akkompagnert av live-musikk, tekst og fotografier. Forestillingen hadde urpremiere i Manchester i 2017, og regissør Richard Gregory jobber sammen med et lokalt team i Bergen for å vise byens historie og sjel.

Rundt 150 personer fa Bergen beveget seg over catwalken til musikk av Gisle Martens Meyer og Finn Tokvam. Thor Brødreskrift og Linda Børnes stod for tekst, bilder og innhold.

Kongeparet til stede under åpningsarrangementet på Festplassen i Bergen. Foto: Thor Brødreskift / Festspillene i Bergen

Før åpningsarrangementet på Festplassen ble Kongeparet møtt av lystig korpsmusikk i regi av Norges Musikkorpsforbund Hordaland. Landås skoles musikkorps og Varden skoles musikkorps spilte blant annet Jahn Teigens «Optimist» og bergensartisten Auroras «Running with the Wolfes». Foto: Thor Brødreskift / Festspillene i Bergen

Kongeparet var også til stede under en lunsj i Håkonshallen i anledning Festspillene, hvor Bergen kommune og ordfører Linn Kristin Engø var vertsskap. 

Rundt 150 kjente og ukjente mennesker lagde et levende portrett av Bergen ved Festspillene i Bergens åpningsseremoni. Foto: Tuva Åserud / NTB

Festforestilling i Grieghallen

I kveld er Kongeparet til stede ved den store åpningskonserten i Grieghallen. I årets åpningsforestilling synger festspillmusiker Lise Davidsen tittelrollen i Puccinis knivskarpe drama «Tosca».

Puccinis opera foregår i løpet av et tett døgn i Roma i juni 1800. Forestillingen inneholder både gripende duetter og noen av verdens mest berømte arier – deriblant «Vissi d’arte», «vissi d’amore» og «E lucevan le stelle».

Sopran og festspillmusiker Lise Davidsen gjør sin scenedebut i tittelrollen, sammen med blant andre den britisk-italienske tenorien Freddie de Tommaso og den walisiske bassbarrytonen Bryn Terfel. Under årets åpningsforestilling står de tre på scenen sammen med blant annet Bergen Filharmoniske Orkester og Kor, Edvard Grieg Kor og Guttekor.

Kong Harald er Festspillene i Bergens høye beskytter. Foto: Tuva Åserud / NTB

15 dager med Festspill

Årets festspill er de 71. i rekken og varer fra 24. mai til 7. Juni, med utallige konserter og andre arrangementer på en rekke arenaer rundt i byen. Festspillene i Bergen ble etablert i 1953 og er kjent for urfremføringer, nye produksjoner innen musikk, opera, teater og dans. Kongen er Festspillene i Bergens høye beskytter.

Torsdag er Dronningen til stede ved åpningen av årets Festspillutstilling. Kunsteren Camille Norment er årets utstiller i Bergen Kunsthall.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook