Hopp til hovedinnhold

Sterkere sammen

Kongeparets offisielle besøk til Danmark fortsatte i dag, med vekt på nært forhold og økt samarbeid. Kongeskipene Dannebrog og Norge var et staselig syn da de ankom Århus sammen i dag morges.

16.06.2023

Deres Kongelige Høyheter Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary tok i mot Deres Majesteter Kongen og Dronningen da de gikk i land i Århus. Sammen satte de kurs for Dokk1, der representanter for myndigheter og næringsliv var samlet til seminar om dansk-norsk samarbeid innen grønn industri og handel.

Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary ønsket Kongen og Dronningen velkommen til Århus. Foto: Bo Amstrup / NTB

Danmark og Norge - sterkere sammen

Det kongelige følget overvar en panelsamtale med ministre og næringslivsledere fra begge land, der temaet var Sterkere sammen om en grønn fremtid. Norge og Danmark kan ha stor nytte av å samarbeide på viktige områder for det grønne skiftet. Så ble det da også signert enn politisk erklæring om grønt industri- og handelssamarbeid under seminaret i dag.

Kong Harald understreket verdien av et slikt samarbeid da han talte på næringslivsseminaret i København i går:

- Vi vet at både dansk og norsk næringsliv har kompetanse, innovasjonsvilje og pågangsmot, og at dere tar ansvar i denne omstillingen. Hver for oss er vi kanskje små. Men sammen er de nordiske land verdens 11. største økonomi med en befolkning på 27 millioner mennesker.

Kongeparet og det danske kronprinsparet på dansk-norsk næringslivsseminar i Århus. Foto: Ernst Van Norde / Ritzau Scanpix / NTB

Møtte norske studenter

Fra seminaret dro det kongelige følget til et møte med norske studenter. Århus er et populært studiested for nordmenn, og om lag 25 av dem var til stede på Nye Honnørkai i dag. Kronprins Frederik studerte selv i Århus, og fortalte om sin tid ved universitetet her. 

Kong Harald og Kronprins Frederik hygger seg sammen med de norske studentene og forfriskninger i form av jordbær og limonade. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff

Kongen og Dronningen fikk også anledning til å hilse på fire operastudenter som skal synge senere i kveld, når Kongeparet inviterer til mottakelse om bord på Kongeskipet.

Litterært møte

LiteratureXchange er en internasjonal festival som i år finner sted fra 8. til 18. juni. Festivalen inviterer til forfattermøter, filmfremvisninger, litterære vandringer og mye annet. Årets program byr også på et møte mellom to av Nordens store forfattere, norske Linn Ullmann og danske Naja Marie Aidt, i samtale om forholdet mellom liv og litteratur. Hvordan forvandles hverdagens erfaringer til stor kunst?

Denne samtalen hadde Kongeparet og Kronprinsparet gleden av å overvære - og Dronning Sonja talte i forkant av arrangementet.

Forfatterne Linn Ullmann og Naja Marie Aidt i samtale om forholdet mellom livet og litteraturen. Samtalen ble moderert av journalisten Synne Rifbjerg. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff

- Litteraturen hjelper oss til å forstå og reflektere over den verden vi lever i, sa Dronningen. - Å lese om andre menneskers liv gir oss en dypere innsikt og evne til innlevelse. Og vi erfarer at vi ikke står alene med våre tanker og følelser.

- Naja Marie Aidt og Linn Ullman behersker kunsten å gjøre levd liv og erindring til dypt gripende litteratur. Gjennom disse forfatternes arbeid blir smerte og sorg, det såreste og uuttalte, til stor kunst. Kunst som vi andre kan ta med oss inn i våre egne liv. Jeg gleder meg virkelig til å overvære samtalen forfatterne nå snart skal ha med Synne Rifbjerg.

Kongeparet møtte pressen etter dagens program. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff

Mottakelse på Kongeskipet

I kveld holder Kong Harald og Dronning Sonja til mottakelse om bord på Kongeskipet Norge. Gjestelisten rommer om lag 90 navn - personer som har bidratt til å gjøre dette offisielle besøket til Danmark mulig.

 I kveld er det mottakelse om bord Kongeskipet Norge i Århus havn. Foto: TS-ART.dk ©

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook