Hopp til hovedinnhold

Nobels fredsprisutdeling for 2023

I dag mottok de 17 år gamle tvillingene Kiana og Ali Rahmani Nobels fredspris på vegne av moren Narges Mohammadi. Kongeparet og Kronprinsparet var til stede under den høytidelige seremonien i Oslo rådhus.

10.12.2023

Fredsprisvinner Narges Mohammadi sitter selv fengslet i Iran og var representert av sin datter og sønn og med et portrett bak den tomme stolen. Fredsprisvinneren ektemann, Taghi Rahmani, var også til stede under pristudelingen.

Ali Rahmani viste fredstegnet etter at han og søsteren Kiana hadde mottatt Nobels fredspris og holdt Nobelforedraget på vegne av moren Narges Mohammadi. Foto: Javad Parsa / NTB

Lederen av Den Norske Nobelkomite, Berit Reiss-Andersen, hyllet årets fredsprisvinner og utdypet komiteens begrunnelse for tildelingen:

– Nobels fredspris 2023 går til Narges Mohammadi for hennes modige kamp for frihet og menneskerettigheter gjennom tre tiår, og for å ha utvist lederskap da en ny bølge med protester skyllet over Iran. Årets fredspris er en anerkjennelse av alle modige kvinner i Iran og rundt om i verden, som kjemper for grunnleggende menneskerettigheter – og for å få en slutt på diskriminering og segregering av kvinner, sa Reiss-Andersen.

Leder i Nobelkomiteen Berit Reiss-Andersen taler under utdelingen, med et stort portrett av årets vinner av Nobels fredspris bak den tomme stolen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

"Kvinne, liv, frihet!"

Siden 2015 har Narges Mohammadi jobbet for Defenders of Human Rights Center i Teheran. Hun fikk en framtredende rolle der da organisasjonens grunnlegger, fredsprisvinner Shirin Ebadi, måtte gå i eksil. Ebadi mottok prisen for nøyaktig 20 år siden og var også til stede under utdelingen i Oslo rådhus.

– Mohammadi videreførte Ebadis arbeid ved å skrive, kjempe, demonstrere og ytre seg ved enhver anledning, uten å frykte konsekvensene, sa Reiss-Andersen.

Kongeparet og Kronprinsparet under seremonien i Oslo rådhus. Foto: Javad Parsa / NTB

Nobelforedraget ble delt i to, hvor de to tvillingene fremførte hver sin del av brevet Narges Mohammadi hadde skrevet til seremonien.

Datteren Kiana sa at hun lånte ut stemmen til moren og til alle Irans jenter og kvinner som ingen kan bringe til taushet. Hun gjenga også slagordet som har preget Iran det siste året: “Kvinne, liv, frihet!”

Kong Harald hilser på Kiana Rahmani, datteren til årets fredsprisvinner. Foto: Javad Parsa / NTB

Audiens på Slottet

Før utdelingen tok Hans Majestet Kong Harald imot Kiana og Ali Rahmani i audiens på Det kongelige slott. Hennes Majestet Dronning Sonja og Deres Kongelige Høyheter Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit var også til stede.

Ali og Kiana Rahmani i audiens på Slottet. Foto: Hanna Johre / NTB

Redd Barnas fredsprisfest

Tidligere på dagen arrangerte Redd Barna fredsprisfest til ære for fredsprisvinner Narges Mohammadi. Hennes to barn, Kiana og Ali Rahmani, deltok på feiringen sammen med Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit.

Tradisjonen tro samlet Redd Barna skoleklasser fra Oslo og omegn til en times forestilling med musikk, dans og engasjement inne på Nobels Fredssenter. Fredsprisfesten var planlagt av 12 syvendeklassinger fra Grünerløkka, Kampen og Vålerenga skole.

Kiana og Ali Rahmani ble intervjuet under Redd Barnas fredsprisfest. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

I kveld er Kongeparet og Kronprinsparet til stede på Nobelbanketten på Grand Hotel til ære for fredsprisvinneren.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook