Hopp til hovedinnhold

Julegudstjenester

Deres Majesteter Kongen og Dronningen var til stede ved den tradisjonelle gudstjenesten i Holmenkollen kapell i Oslo første juledag. Kronprinsfamilien var til stede i Uvdal kirke julaften.

25.12.2023

Kapellet i Holmenkollen ligger ved inngangen til Nordmarka i Oslo, ikke langt fra Kongsseteren, der Kongeparet tilbringer julen. Kong Harald og Dronning Sonja ble tatt imot på kirketrappen og ledsaget inn av forrettende prest, kapellan Line Lindholm Eiborg og kirketjener Inger Merete Magnus.

Kong Harald ankommer Holmenkollen kapell. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Holmenkollen kammerkor innledet gudstjenesten med Eyvind Alnæs' julemotett akkompagnert av kantor, organist Petter Amundsen og solist Katharina Frogner Kockum.

Tekstlesningen fra Salomons ordspråk og Hebreerbrevet ble foretatt av kirketjeneren, og Holmenkollen kammerkor fremførte John Rutters Christmas Lullaby før kapellanens preken.  

Kapellan Line Lindholm Eiborg talte over Johannesevangeliets første kapittel – versene 1-14. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Gudstjenesten ble avsluttet med O Helga natt fremført av Katharina Frogner Kockum og kammerkoret.

Julaften

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen, Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandra og Prins Sverre Magnus var til stede i en fullsatt Uvdal kirke julaften. Det er tradisjon at Kronprinsfamilien går til kirke her når de feirer julen i Uvdal.

Under gudstjenesten var det innslag fra ukrainske flyktninger som er bosatt i Nore og Uvdal. Yana Kutnyak sang den ukrainske julesangen Oh, Joice, O Earth, born son of God.

Gjenreist

Holmenkollen kapell ble opprinnelig bygget i 1903, men ble ødelagt av brann i 1992 og gjenreist i dragestil i 1996. Bygget i tradisjonen fra de gamle stavkirkene, er kapellet i dag et landemerke og en turistattraksjon i Nordmarka.

Holmenkollen kammerkor innledet gudstjenesten første juledag. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Kongsseteren var en gave til Kong Haakon og Dronning Maud, og sto ferdig i 1910. Kongeparet feirer ofte julen her.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook