Hopp til hovedinnhold

Statsbesøk fra Tanzania

Den forente republikken Tanzanias president, Hennes Eksellense Samia Suluhu Hassan, innledet tirsdag sitt statsbesøk til Norge. Hans Majestet Kongen og Hennes Majestet Dronningen er vertskap for besøket og ønsket velkommen på Det kongelige slott.

13.02.2024

Besøket markerer 60-årsjubileet for opprettelsen av diplomatiske forbindelser mellom Norge og Tanzania.

Det er det første tanzanianske statsbesøket til Norge siden 1976 da president Julius Nyerere ble tatt imot av Kong Olav på Slottsplassen. I 2007 var daværende president Jakaya Kikwete i audiens på Slottet under et offisielt besøk til Norge.

Kongeparet ønsker president Samia Suluhu Hassan velkommen i Øvre vestibyle på Slottet. Presidenten ble ledsaget inn på Slottet av Kronprins Haakon. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Velkomstseremoni på Slottet

Besøket ble innledet med en høytidelig seremoni i Store festsal på Slottet tirsdag formiddag. Den norske og den tanzanianske nasjonalsangen ble spilt, før presidenten ble presentert for representanter for det offisielle Norge.

Etter seremonien fulgte samtaler og offisiell fotografering, etterfulgt av gaveoverrekkelse.

Offisiell fotografering i Fugleværelset på Slottet med Prinsesse Astrid, fru Ferner, Dronning Sonja, Tanzanias president Samia Suluhu Hassan, Kong Harald, Kronprinsesse Mette-Marit og Kronprins Haakon. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Gaveoverrekkelse i Den hvite salong. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Kransenedleggelse

Det er tradisjon at besøkende statsoverhoder legger ned krans ved nasjonalmonumentet på Akershus festning. Tirsdag var det Tanzanias president som viste norske falne fra andre verdenskrig denne æren.

Tanzanias president Samia Suluhu Hassan under kransenedleggelse på Akershus festning. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Fra Akershus reiste presidenten videre til Stortinget for møte med 1. visepresident Svein Harberg.

Norsk-tanzaniansk næringskonferanse

Tirsdag ettermiddag besøkte Kronprinsen og Tanzanias president en norsk-tanzaniansk næringslivskonferanse på Næringslivets hus i Oslo.

Tanzania er i dag en av Afrikas raskest voksende økonomier, og norsk teknologi og kompetanse er etterspurt. Landet har i en årrekke vært et av Norges viktigste partnerland i utviklingssamarbeidet, men samarbeidet har endret og fornyet seg i takt med Tanzanias utvikling. Norge og Tanzania har i dag et bredt og gjensidig samarbeid om forskning, næringsliv og politisk dialog.

Gallamiddag

Tirsdag kveld var det gallamiddag på Det kongelige slott. Kong Harald og Dronning Sonja holdt middag til ære for Tanzanias president. Kronprinsparet og Prinsesse Astrid, fru Ferner var også til stede under middagen.

Tanzanias president Samia Suluhu Hassan og Kong Harald i prosesjon gjennom Store festsal før gallamiddagen på Slottet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB 

Energi, klima og matsikkerhet 

Onsdag formiddag var Kronprinsen og Tanzanias president til stede under åpningen av konferansen Oslo Energy Forum 2024 på Scandic Holmenkollen Park Hotell. Tanzanias president Samia Suluhu Hassan deltok i en panelsamtale om global energiomstilling sammen med statsminister Jonas Gahlr Større, USAs klima utsending John Kerry og konsernsjef i Equinor Anders Opedal.

Kongeparet, Kronprinsparet og Prinsesse Astrid, fru Ferner var også til stede ved regjeringens lunsj til ære for presidenten. 

Onsdag ettermiddag deltok Kronprinsen og Tanzanias president på et seminar om klima og matsikkerhet på Klimahuset ved Naturhistorisk museum i Oslo. 

Kronprinsen og president Samia Suluhu Hassan til stede ved et seminar om klima og matsikkerhet på Klimahuset ved Naturhistorisk museum i Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook