Hopp til hovedinnhold

Åpnet Norsk Folkehjelps påskeberedskap

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsregenten og Kronprinsessen åpnet årets påskeberedskap for Norsk Folkehjelp i dag. – Vi er imponert over arbeidet dere gjør - spesielt nå i påsken, sa Kronprinsparet til de frivillige.  

22.03.2024

Åpningen fant sted under et arrangement ved Ulsrudsvannet badeplass i Oslo fredag. Der kalte Kronprinsparet opp Norsk Folkehjelps mange lokallag over nødnett.  

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl takket også for innsatsen, og spurte over sambandet om beredskapslederne rundt omkring i landet kunne høre henne. Fra alle fylker svarte beredskapslederne at de var klare for årets påskeberedskap. 

Norsk Folkehjelp har 2000 trente frivillige i beredskap - som nå er forberedt på stor påskeutfart over hele landet. De siste årene har de hatt særlig høyt fokus på behandling av nedkjøling, som kan forverre sykdom og skader som oppstår på tur. 

"Påskesentralen i Nord-Gudbransdalen svarer Kronprins Haakon. Du er klar og tydelig. Tusen takk for gode ord! Vi håper på få oppdrag i påsken, men er i beredskap hvis noe skulle skje", lød det over sambandet fra lokallaget i Nord-Gudbrandsdalen. Foto: Sara Svanemyr, Det kongelige hoff

Ved Ulsrudvann fikk Kronprinsparet observere og ta del i en øvelse der behandling av en nedkjølt pasient var i fokus. Etter å ha gått gjennom isen måtte vedkommende raskt få behandling for hypotermi - en situasjon som kan oppstå når man får en kroppstemperatur under 35 grader.

De frivillige demonstrerte hvordan de oppdager, forebygger og behandler nedkjøling. De viste også frem hvordan enkelt turutstyr som liggeunderlag, tørre klær og varm drikke kan forebygge hypotermi.

Kronprinsregenten og Kronprinsessen snakket også med mange av de frivillige fra Norsk Folkehjelps lokallag i Østlandsområdet, både unge og eldre, som nå er klare for påskeuken.  

 Kronprinsparet tok del i øvelsen hvor behandling av en nedkjølt pasient som hadde gått gjennom isen var i fokus. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Til stede under arrangementet var også blant andre justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og ordfører i Oslo Anne Lindboe. Generalsekretær i Norsk Folkehjelp Raymond Johansen ønsket velkommen. 

Førstehjelp og redningstjeneste

Norsk Folkehjelp er en viktig aktør i den norske redningstjenesten. Organisasjonen har over 2000 trente frivillige i beredskap for samfunnet, fordelt på 71 redningsgrupper over hele landet. 

I tillegg til å rykke ut på lete- og redningsaksjoner bidrar de frivillige også blant annet som førstehjelpsvakter på arrangementer, med å bemanne beredskapsambulanser som støtter helsetjenesten og som akutthjelpere.  

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook