Hopp til hovedinnhold

Statsbesøk fra Moldova

Moldovas president, Hennes Eksellense fr. Maia Sandu innledet mandag sitt statsbesøk til Norge. Hans Majestet Kongen og Hennes Majestet Dronningen er vertskap for besøket, og presidenten ble ønsket velkommen med en høytidelig seremoni på Slottsplassen. 

06.05.2024

Det er første gang en moldovsk president besøker Norge, og statsbesøket markerer at båndene mellom Norge og Moldova har styrket seg de siste årene.

Besøket ble innledet med offisiell velkomstseremoni på Slottsplassen mandag formiddag. President Sandu ankom seremonien fulgt av Kronprins Haakon, og ble ønsket velkommen av Kongeparet og Kronprinsesse Mette-Marit, før de tok plass på ærespodiet. 

Den norske og moldovske nasjonalsangen ble spilt, før presidenten ble presentert for representanter for det offisielle Norge. 

Presidenten ble ønsket velkommen med offisiell velkomstseremoni på Slottsplassen. Foto: Heiko Junge, NTB

Sammen med Kronprinsen inspiserte President Sandu æresgarden som stod oppstilt på Slottsplassen under den høytidelige velkomstseremonien. Både barn og representanter for det moldovske miljøet i Norge hadde møtt opp under velkomsten. 

Etter seremonien fulgte samtaler og offisiell fotografering i Fugleværelset, etterfulgt av gaveoverrekkelse i Speilsalen. 

Det ble utvekslet gaver i Speilsalen på Slottet i anledning statsbesøket. Foto: Lise Åserud, NTB

Kransnedleggelse

Det er tradisjon at besøkende statsoverhoder legger ned krans ved nasjonalmonumentet på Akershus festning. Mandag var det Moldovas president som viste norske falne fra andre verdenskrig denne æren.

Fra Akershus festning reiste President Sandu til Stortinget for møte med stortingspresident Masud Gharahkhani, samt Stortingets utenriks- og forsvarskomité. 

Kronprinsparet og Moldovas president Maia Sandu hilser på skolebarn på Slottsplassen. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff

Russlands angrepskrig mot Ukraina har fått store konsekvenser for Moldova. Myndighetene har måttet håndtere en dyp krise for økonomien, energiforsyningen og den nasjonale sikkerheten. Samtidig har Moldova tatt imot svært mange flyktninger fra nabolandet og også påbegynt et omfattende reformarbeid.

Statsbesøket understreker norsk støtte og solidaritet med Moldova. Innenfor rammen av Nansen-programmet bidrar Norge til å håndtere krisene i Moldova, og støtter opp om landets demokratiske reformer og et tettere samarbeid med resten av Europa. Norge har også besluttet å åpne et ambassadekontor i Moldovas hovedstad Chisinau for å følge opp støtten og ytterligere styrke forbindelsene.

Gallamiddag på Slottet

Mandag kveld var det gallamiddag på Det kongelige slott. Kong Harald og Dronning Sonja holdt middag til ære for Moldovas president. Kronprinsparet og Prinsesse Astrid, fru Ferner var også til stede under middagen. 

Mandag kveld inviterte Kongen og Dronningen til gallamiddag på Slottet til ære for Moldovas president Maia Sandu. Kronprinsparet og Prinsesse Astrid, fru Ferner var også til stede. Foto: Kimm Saatvedt, Det kongelige hoff

Besøkte Universitetet i Oslo 

Tirsdag fortsatte statsbesøket med besøk til blant annet Norad og forskningsinstituttet NUPI. 

Kronprinsparet deltok på en offisiell lunsj i Regjeringens representasjonsanlegg til ære for Moldovas president, før de sammen med Presidenten besøkte Universitetet i Oslo på Blindern. På Universitetsbiblioteket deltok President Sandu i en samtale om Europas sikkerhet. 

Kronprins Haakon, Kronprinsesse Mette-Marit og President Sandu besøkte Blindern og Universitetet i Oslo tirsdag ettermiddag. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook